РУМА: ОДРЖАНА 24. СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације разматрана је епидемиолошка ситуација у нашој општини. Број позитивних на корона вирус је у благом паду и на данашњи дан вирус je потврђен код 71 особе, а од самог почетка епидемије, па до 31. јула, 140 људи из наше општине било је заражено вирусом ковид 19. Такође, смањен је притисак и на румску ковид амбуланту, па се тако на дневном нивоу за помоћ обрати око 35 људи. Штаб данас није доносио нове мере, али су све раније донете одлуке и даље на снази.

Број позитивних је у благом паду, заустављен је раст оболелих, али апелујемо на све да се придржавамо свих мера и прописа са локалног и републичког нивоа, да водимо рачуна о себи, да у затвореним просторима носимо заштитну опрему, да избегавамо велике гужве, држимо дистанцу, да чувамо и себе и друге. Верујем да дисциплина мора да да резултате. То видимо и по бројкама и по притиску на нашу ковид амбуланту који је преполовљен. У претходних месец дана нашој ковид амбуланти се обратило 1.611 људи и то није мала бројка. На дневном нивоу је некад било од 50 до 70 људи на прегледу, а сада се око 35 обрати за помоћ што показује да се притисак на ковид амбуланту смањује“, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Према информацијама са којима Штаб располаже у овом моменту нема животно угрожених становника наше општине који су тренутно на болничком лечењу, а ситуација у Геронтолошком центру „Срем“ је доста стабилнија.

„Број заражених је драстично смањен, по последњим информацијама имамо осам заражених, немамо ниједан смртни случај, што је важно, јер тамо је и старија популација и многи људи имају хроничних здравствених проблема. Већина пацијената је излечена, тренутно заражени имају благу клиничку слику, само једна бака има нешто тежу клиничку слику, можда узроковану и низом хроничних проблема које иначе има. Уз одређене мере директора и његових сарадника, спречено је ширење вируса и ја честитам и директору и запосленима у ГЦ „Срем“ на ангажману“, рекао је Манчић.

Према подацима који су достављени румском Штабу за ванредне ситуације три пацијента која су се лечила од вируса ковид 19 су преминула.

„Да ли су они имали и неке друге болести није на нама да коментаришемо, то је питање за здравствену струку, оно што је сигурно је да су та три пацијента примљена у ковид амбуланту и ковид болницу, да су лечени по тој дијагнози, били на респиратору и нажалост изгубили су битку и преминули“, казао је Манчић.

Купалишна сезона у Руми је затворена и пре него што је званично отворена. Надлежне службе издаће налог да се базен Борковац затвори.

„Имали смо вољу, држали смо базен у приправности, одлагали по десетак дана, али испоставило се да смо урадили праву ствар што нисмо дозволили да се овде концентрише велики број људи. Са друге стране размишљамо о тим трошковима који нису мали. Било је година када је базен и радио па правио велике трошкове, да не причамо сада када не ради. Што се тиче отворених вода, језера, река, људи се самоиницијативно окупљају у великом броју без поштовања мера. Зато апелујемо на све, поготово сада, када се ситуација поправља, да не дозволимо да са несавесним поступцима поново отворимо неко ново жариште. Морамо поштовати превентивне мере, држати дистанцу, носити заштитну опрему, водити рачуна о себи и свом здрављу“, рекао је Манчић.

Седница Штаба је због поштовања мера предострожности одржана на базену „Борковац“.

Извор: Општина Рума