РУМА – ПРЕСТОНИЦА ТАМБУРАШКЕ МУЗИКЕ

Суботички тамбурашки оркестар победник је 4. Међународног фестивала тамбурашких оркестара, који је синоћ одржан у Културном центру „Брана Црнчевић. Суботичани су усвојили гран при, а стручни жири је њихов наступ вредновао са 98 поена. Румска публика уживала је и у тамбурашким бравурама румских оркестара „Бранко Радичевић“ (94 поена) и ХКПД „Матија Губец“ (73 поена), тамбурашког оркестра Општине Семељци (92 поена),Тамбурашке школе „Баторек“ из Осијека (97 поена), али се и уверила у велики таленат Дечјег суботичког тамбурашког оркестра.

За Слободана Атанацковића, композитора, универзитетског професора и члана жирија нема сумње да је Рума престоница тамбурашког покрета.

„Традиција која се у Руми одржава је импресивна и ту традицију треба неговати, поготово јер је она из домена културе, која је све мање под пажњом финансијера. Надам се да ће Рума још дуго трајати и да ће давати још веће и значајније доприносе“, рекао је Атанацковић, похваливши све учеснике фестивала.

Стеван Ковачевић, председник СО Рума истиче да се и Рума и Румљани радују тамбурашком фестивалу, да он има посебан значај, јер је ово град тамбуре.

„Рума је град који има неколико тамбурашких оркестара и увек са посебном пажњом испратимо овај фестивал, зато га, уосталом, Општина Рума и помаже. Фестивал Руми и Румљанима омогућава изванредне приредбе и брилијантне наступе оркестара, који се препричавају од фестивала до фестивала. Мислим да је то фина спона  која постоји између Руме и фестивала тамбурашких оркестара која траје деценијама и сигуран сам да ће трајати још деценијама које следе, пре свега зато што је фестивал показао своју виталност. Било је ту успона и падова, дана када су фестивалу предвиђали лоше дане. Ипак , показало се да у организацији учествују људи којима је пре свега стало до  афирмације тамбурашке музике, а на последњем месту им је самопромоција и рекламирање појединих учесника фестивала. Докле буде тако, фестивал ће имати живота и подршку Општине Рума“, истакао је Ковачевић.

Наступе тамбурашких оркестара, поред Атанацковића, вредновали су и проф. Драгослав Крсмановић, проф. Здравко Ранисављевић и проф. Тихомир Раногајец.

Организатори фестивала су Културни центар “Брана Црнчевић” Рума и Савез тамбурашких друштава Војводине, а он је одржан под покровитељством Општине Рума и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Извор: Општина Рума