РУМА: ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – КОЛИКО ЈЕ ПОДЕЉЕНО ПАКЕТА ПОМОЋИ, КОЛИКО ЈЕ ИСПЛАЋЕНО ПРЕДУЗЕТНИЦИМА ДО САДА, КОЈА ЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА ПОСТАВЉАЊЕ БАШТИ, ДА ЛИ СЕ НАСТАВЉА ОТКУП ПОВРЋА И КАДА ВРТИЋИ КРЕЋУ СА РАДОМ

На данашњој седници Штаба анализиране су досадашње превентивне активности и мере локалне самоуправе у борби против вируса COVID-19, било је речи и о постављању башта кафића, а донета је и Одлука о новој донацији Геронтолошком центру „Срем“.

Председник Општине Рума Слађан Манчић, и комадант Штаба за ванредне ситуације, казао је да је до данашњег дана у нашој оштини подељено 12.320 пакета помоћи, што пензионерима са малим примањима, што социјално угроженом становништву, што свим онима који су се обраћали и звали кол центар.

„Вођено је рачуна да се новац не расипа, па је тако Општина Рума утрошила 8 и по милиона динара за припрему пакета помоћи(и сличне активности, међу којима и гашење пожара на депонији), а њихова вредност је готово 30 милиона динара. За маске смо у буџету издвојили 1.200.000 динара, а нисмо утрошили ни динара и поделили смо преко 27.200 заштитних маски и рукавица грађанима. Велику захвалност дугујемо донаторима и као што сам рекао раније, свима њима ћемо се посебно захвалити. Показали су велику солидарност, одговорност и људскост, баш као и сами волонтери који су на терену реализовали акције и диструбуирали помоћ грађанима. Наравно Општина Рума је издвојила и 10 или 11 милиона динара којима покрива Јавном предузећу „Комуналац“ мартовске и априлске рачуне грађана за одвожење смећа. Три милиона динара кошта мера којом смо закупце општинских локала ослободили кирија за март и април“, изјавио је Манчић осврнувши се и на помоћ румским предузетницима.

„Што се тиче мера које смо донели на једној од претходних седница по питању помоћи малим и средњим предузећима до сада смо исплатили, од 50 пристиглих захтева од фризерских и козметичких салона, 42 захтева. Њима је новац исплаћен крајем прошле недеље, док 8 захтева није одобрено јер нису имали право или су одјавили делатност или нису испуњавали услове. 10 фитнес центара и теретана је такође остварило право и новац је и њима исплаћен. Ту постоји још 3 или 4 захтева. Најобимнији захтеви су по питању кафића, ресторана, пицерија итд. У овом моменту до данашњег дана исплаћено је 60 захтева у износима од 50.000, 150.000 и 300.000 динара. За ту намену до сада је потрошено преко 5.800.000 динара у комплетном износу. Од јутрос је пристигло око 60 захтева који су у разматрању и који ће у наредном периоду бити испоштовани, свим тим људима ће бити исплаћен новац“, рекао је Манчић анализирајући и јединствену меру општинске подршке повртарима.

„До сада смо откупили 1.280 килограма спанаћа, 320 паковања шампињона, 1.175 везица блитве, 640 везица ротквице и 4.266 главица зелене салате. У укупном збиру то је 287.222 динара што је много мање него што смо определили новца, готово 3 милиона динара. Мали издатак за Општину, али је људима подршка и те како значила“, поручио је Манчић оценивши да су све општинске мере имале ефекат, а до укидања ванредног стања остављена је могућност повртарима да ако имају нешто што не могу да продају, да се обрате општини. Општина је поврће откупила до сада од Милана Боснића, Косте Милојевић, Ђорђа Омчикуса, Горана Боројевића, Милорада Васиљевића и Пере Маркића, а свима њима је дан након куповине уплаћен новац.

Председник је упутио апел власницима кафића, ресторана, пицерија да не постављају баште, без претходне дозволе Општинске управе.

„Неки су већ почели да постављају и монтирају баште, ми смо то зауставили, наравно, јер нису имали пратећу документацију и нису упутили захтеве нашем Одељењу за урбанизам, нису добили услове од ЈУП „План“. Још увек је ванредно стање, међутим, и када се укине ванредно стање, примењиваће се ванредне мере. Дакле, у баштама ће бити редукована густина столова, столица, стога, апелујем на разумевање, и из тог разлога тражимо да нико не поставља баште без дозволе. До данас нико није радио. Дан или два људима неће значити ништа, неће изгубити више од оног што су већ изгубили или што им ми већ до сада нисмо помогли. Желимо да тај посао иде у оквирима законске процедуре, немамо ништа против да свако обавља своју делатност, но, још увек смо у ванредном стању. Нећемо на крају сада да направимо грешке и зато тражимо да се сви прво са захтевима обрате, добиће одговарајуће локацијске услове. Да се разумемо, ми не тражимо да се закуп баште уплати, него хоћемо да све буде онако како треба да буде“, нагласио је Манчић.

Штаб је донео одлуку да се Геронтолошком центру „Срем“ купи 60 душека.

„У овој установи на срећу нема короне. У два наврата, по двоје корисника је имало повишену температуру, но, срећом није реч о корона вирусу. Наш Геронтолошки центар је доказао да је једна од најбоље организованих установа. Велики посао одрадио је и директор Славујевић и сви запослени који брину о 300 корисника. 300.000 динара са ПДВ-ом ћемо издвојити за куповину душека“, рекао је Манчић.

Општина Рума ће до 7. маја завршити комплетну дезинфекцију вртића. По извештају директора УПВО „Полетарца“ 330 деце је пријављено да од наредне седмице крене поново у вртиће, од тога 30-оро деце из сеоских средина и 300 из града.

„То је мали број у односу на укупан број деце која похађају вртиће. Јавили су се родитељи који раде, нема ко да им чува децу. Обезбедићемо све неопходне услове, на време ћемо обавестити родитеље који објекти ће радити. Живот мора да крене нормалним током али морамо да водимо рачуна о превентивним мерама, поштовању дистанце, ношењу заштитних рукавица, наравно дезинфекција се наставља“, напоменуо је председник Манчић.

Извор: Општина Рума