РУМСКИ ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ У ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине боравила је прошле седмице у Руми и том приликом се упознала са активностима које локална самоуправа реализује у циљу заштите животне средине.

То је била и прилика да присуствује садњи дрвореда у реконструисаној улици 15. мај, али и да обиђе котларницу „Солидарност“ чијом је изградњом комплетно избачен мазут и замењен природним гасом у великом градском насељу.

Министарка Ирена Вујовић је прво обишла улицу 15. маја где су волонтери помагали радницима ЈП „Комуналац“ у садњи 300 стабала, а и сама је са председником Слађаном Манчићем засадила једно дрво на углу 15. маја и Врдничке улице.

Слађан Манчић, председник Општине Рума је истакао да се локална самоуправа овим уклопила у државни пројекат озелењавања свих простора где је то потребно.

„Сада је једна велика акција пошумљавања у току и министарка је често на терену. То је прави начин да се покаже како Влада Србије, али и ми на територији наше општине улажемо напоре и боримо се за заштиту животне средине, за здравију и чистију средину. Ми имамо доста ствари које смо урадили у претходном периоду, да се тиме похвалимо, и покажемо министарки шта смо до сада урадили“,  рекао је Слађан Манчић, поклонивши министарки и монографију Руме.

Тренутно се дрвеће сади  у улици 15. маја, где је урађен и први слој асфалта, а исто то се очекује касније и у улици 15. августа (још 300 стабала), тако да ће град добити дрворед у дужини од готово три километра.

Пројекат реконструкције улица, који Општина ради уз подршку Покрајине, је вредан 320 милиона динара, а додатних 3,6 милиона динара из општинског буџета издвојено је за набавку садница.

Министарка Ирена Вујовић је истакла да је ово за њу значајна посета, јер је потребно ићи у оне средине које брину о заштити животне средине и у томе их охрабривати.

„Поред што се ради о једној најсавременије реконструисаној улици са комплетном пропратном инфраструктуром,  битно је да руководство општине и њен председник нису заборавили на важност животне средине. Управо садња  дрвећа је од непроцењивог значаја када причамо о аерозагађењу и борби са тим проблемом. То је добар пример како једна локална самоуправа треба да ради и да издваја средства, али ће и Министарство интензивно радити на оваквим и сличним пројектима у наредној години“, најавила је министарка Вујовић и напоменула да је румска општина међу првима у земљи која се одлучила на овакву акцију и служи за пример осталима како се на локалу може бринути о животној средини.

„Ова локална самоуправа је значајна, јер ово није једина ствар коју су Румљани радили на заштити животне средине. Ту су и  котларнице „Тивол“ и „Солидарност“ а битно је да су урађене њиховим комплетним средствима, значи воде рачуна о заштити животне средине на више колосека. Очекујем сличне ствари и од других општина, а ми ћемо помоћи као Министарство“, рекла је Ирена Вујовић и поменула да је пречистач био једна од тема разговора са председником Манчићем.

Министарка Вујовић је у пратњи својих домаћина потом посетила и нову гасну котларницу „Солидарност“ .

Слађан Манчић је, после обиласка котларнице, изјавио да је министарку упознао са тим да је управо градња ове две котларнице на гас добар пример како се решавају проблеми када је у питању скуп енергент, као што је мазут, а који даје слабији квалитет грејања и представља еколошку бомбу у граду, јер је цело стамбено насеље око старе котларнице  било покривено црним прахом.

„У рекордном року и сопственим средствима смо урадили обе котларнице. О томе смо упознали нашу гошћу, а она нам је понудила своју помоћ да конкуришемо за средства, јер у Министарству постоје позиције управо за овакве ствари. Зато се надам да ћемо наредне године конкурисати и потпуно избацити мазут из употребе у нашим котларницама.  То је нездрав и скуп енергент, загађује животну средину, а ми желимо квалитетније и економичније грејање“, указао је Манчић.

Први човек румске локалне самоуправе је додао и да се око ове котларнице сади ново дрвеће, а малишани из околних зграда су добили кошаркашки терен и дечије игралиште.

„Ово је фантастичан пример јер је ово одговорна власт у општини која је све ово финансирала сопственим средствима. Претходне две котларнице су означене као једни од највећих загађивача у румској општини. Управо захваљујући  агилности председника, али и свих грађана који су вероватно то сугерисали,  дошло је до реализације ових важних пројеката. Самим преласком са мазута на природни гас, поред тога што се праве уштеде, важно је да  се смањује  емисија штетних материја у ваздуху, а то је за шта сви морамо да се боримо“, поручила је министарка Вујовић и изразила наду да ће овакве  примере следити и друге јединице локалних самоуправа.  

Извор: Општина Рума