РУСКИ КРСТУР: 50. ДРАМСКИ МЕМОРИЈАЛ „ПЕТРО РИЗНИЧ ЂАЂА“

Јубиларни 50. Драмски меморијал “Петро Ризнич Ђађа“ почео је синоћ у Руском Крстуру. На отварању смотре драмског стваралашта на русинском језику присуствовали су председник Националног савета Русина Славко Рац, заменик покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић, помоћник покрајинског секретара за туризам Сергеј Тамаш, директор Дома културе Руски Крстур Јоаким Рац, као и бројни представници институција русинске националне заједнице.  У оквиру фестивала приказан је полусатни филм о историји Драмског меморијала који је припремила Русинска редакција РТВ.

Првог дана фестивала на програму је била  представа“’Ковачи“ Милоша Николића у режији Владимира Нађа,као и дечија представа Етно клуба “Отето од заборава“ и Матице Русинске из Куцуре “Лења Марча“
Михала Њарадија, у режији Тање Бркић. Данас је на фестивалу  изведена представа за децу “Планета Норим“ Мирона Кањуха у режији Јакима Чапка, а извела су је деца из КУД “Тарас Шевченко“ из Ђурђева.

Сутра је на репертоару представа “Кудлик пудлик чека газду“, текст и режију  потписује Микола Шанта, а глуме деца из КУД “Жетва“ из Куцуре.

Извор: Општина Кула