РУСКИ УЧЕНИЦИ ОДУШЕВЉЕНИ И ГРАДОМ И РУМЉАНИМА

Средња стручна школа „Бранко Радичевић“ из Руме, протеклих осам дана била је домаћин руским ученицима и наставницима кроз пројекат “Разред на разред”. Пре шест година овај пројекат је започет на иницијативу професорице Иване Станковић која је уједно и координатор Клуба толеранције и координатор интеркултуралних размена у школи.

Наши ученици Дејан Сербеџија, Никола Марин, Марко Видаковић, Мирјана Коров, Кристина Катић, Стефани Цикота, Марија Андрић, Зорана Радовић, Александра Јагличић, Милица Јоцковић и Жељана Пауновић били су сјајни домаћини својим вршњацима из града Слободској.

Румски професoри су се потрудили да анимирају госте на својим часовима, да им приближе овдашњи начин рада. Успели су у томе јер су коментари гостију више него добри. Током осам дана гости су имали прилику да се упознају са традицијом Срема кроз изложбу коју је поставио Клуб креативности, али и да пробају да шију у текстилној радионици. Четвртак је био дан за улепшавање – гости су имали прилику да добију прелепе фризуре у фризерском салону. Све похвале и симпатије су побрали угоститељи који су припремајући укусна јела и показавши професионални сервис, заслужили све похвале од стране школе али и гостију. Ваннаставне активности су оно у чему су гости заиста уживали – радионице у Борковцу на тему тимски рад и предрасуди су активности које су опустиле госте и приближиле вршњаке из две земље. Нада Павловић испред Клуба толеранције учинила је да се ученици осећају добродошло и опусте у активнотима радионичарског типа. Даниела Васић, професор српског језика и књижевости гостима је приближила историју и традицију српског народа кроз изложбу слика и поставку експоната у Народном музеју у Београду. Током викенда гости су посетили Нови Сад, Сремске Карловце, Београд и фрушкогорске манастире. Планинарски клуб „Борковац“ помогао је у реализацији мини планинарења по прелепој Фрушкој гори у чему су сви ученици заиста уживали. Велико гостопримство добили су од кустоста Завичајног музеја Рума који су на веома професионалан начин приближили историју Срема и Руме нашим гостима. Срдачан дочек гостију приредио је директор Мирко Зрнић који је испред колектива Бранкове школе поздравио госте уз симболични поклон испред школе и града Руме.

Општина Рума је подржала интеркултуралну размену и добила велике похвале од стране организације из Русије. Сличости су многобројне између наших и њихових ученика. Разлике такође. У потпуности довољно свега да би оваква размена била квалитетна и испуњена.Наши ученици сеприпремају за узвратну посету у априлу месецу наредне године. Директор школе Мирко Зрнић и координатор размене проф. Ивана Станковић су веома задовољни реализованом интеркултуралном разменом и са нестрпњењем очекују узвратну посету.

Извор : Општина Рума