RUŽE I KAFA

Prehranjivanje ruža sa preostalim socom od kafe je tradiciionalni baštovanski način đubrenja i obogaćivanja zemljišta za gajenje ne samo ruža, već i nekih drugih biljaka koje vole malo kiseliju podlogu. Obično ga upotrebljavaju baštovani koji preferiraju izbegavanje hemije, vole da se drže prirodnih stvari.

Iskusne  kafedžije i ružoljupci su nam rekli:

Postoje  bar četiri načina kako da upotrebite soc od kafe i dohranite ruže.

  1. Pomešajte soc sa preostalim viškovima hrane (nepodobne za pomije) , umešajte u kompost i zalijte oko korena ružinog grma.
  2. Ponudite kafu ružama, tj. jednom ili dva puta tokom sezone osušeni soc pospite oko ružinog grma i malo umešajte u zemljište grančicom ili štapićem.
  3. Pomešajte osušeni soc sa pepelom od drveta u odnosu 3 : 1 za soc. Svake nedelju ili dve pospite jednu soljicu kafe sa ovom mešavinom u tankom sloju oko ružinog grma.
  4. Pomešajte oko 250 do 300 grama soca sa 20 litara vode. Sa ovom mešavinom možete zalivati ne samo ruže več i celu bašti jednom ili dva puta mesečno.

Čuli smo baštovane kao se hvale da su pomoću ovoga uzgojili predivne cvetove da ni objektiv kamere nije bio u stanju da zabeleži takvu lepotu i nijansi boja.

Nije naodmet poslušati i pogledati:

Za vojvodjanske.rs: B. M.