СА НОВОСАДСКИМ БАЛЕТСКИМ АНСАМБЛОМ РАДИ АЛА ШИРКЕВИЧ

СА НОВОСАДСКИМ БАЛЕТСКИМ АНСАМБЛОМ РАДИ АЛА ШИРКЕВИЧ

Балетски педагог Ала Ширкевич, из Санкт Петербурга, школована на чувеној руској балетској академији Ваганове, радиће са Балетом СНП-а од септембра до краја новембра ове године. Изузетно стручна и богатог играчког искуства, Ала Ширкевич је педагошку каријеру стицала у раду са међународним балетским кућама и ансамблима и веома је захтевна у раду са играчима. Са новосадским балетским ансамблом је први пут сарађивала током децембра 2017. године, а ове сезоне та сарадња биће учвршћена.

Ала Ширкевич (Алла Захаровна Ширкевич) рођена је 1945. у Санкт Петербургу, где је 1965. године завришила Академију Ваганове, у класи професорке Феје Балабинe. По завршетку школовања, наступала је као солисткиња балета у Михајловском театру пуних двадесет година у балетима: Лабудово језеро, Успавана лепотица, Жизела, Бајадера, Силфиде, а од 1980. године радила је и као асистент професорке Нинел Кургапкине на Академији Ваганове. Године 1997. завршила је усавршавање за балетског педагога, такође на овој цењеној академији.

Међународно искуство стиче радећи као балетски педагог и као балетмајстор у Ванкуверу (Goh Ballet Academy, Delta Academy Ballet School, 1991), на Тајвану (Lan Yang Dancers, 2001), у Сеулу (Universal Ballet Company, 2006). Учествовала је на многим интернационалним балетским семинарима (Шведска, Канада, Кореја, Грчка, САД, Кина, Португал). Радила је и као саветник у плесној групи „Руски балет“ из Санкт Петербурга у два наврата (2001-2004. и 2006-2012), а доцније је радила и као саветник за класични балетски репертоар на Конзерваторијуму „Римски-Корсаков“, у Санкт Петербургу, где ради и данас.

Author Image
Lala
%d bloggers like this: