СА САЈМА КЊИГА: БИБЛИОТЕКАРИ НА ПРОМОЦИЈИ ЗБОРНИКА „ЋИРИЛИЦЕ“

У току је Међународни београдски сајам књига, који се ове године одржава 64. пут, под слоганом „Писмо=Глава“ и трајаће до 27.октобра. 

Ковински библиотекари су посетили манифестацију током два дана: обишли су штандове издавачких кућа у циљу попуњавања спискова за предстојећу набавку књига, присуствовали су скупштини Библиотекарског друштва Србије и учествовали у дискусији на тему откупа књига од Министарства културе и информисања Републике Србије.

Запослени у библиотеци „Вук Караџић“  Ковин су присуствовали промоцији “Зборника дечјих радовa“  у издању Дана ћирилице Баваниште. Зборник су представиле председница удружења  Вера Секулић и уредница Вуковог читалишта, Љиљана Симић. Присутнима се том приликом обратила директорка Библиотеке, Јелена Стојановић, која је говорила о значају очувања српског језика, писма, традиције и културне баштине. 

Овде треба нагласити да библиотека „Вук Караџић“ Ковин, а нарочито огранак „Теофило Димић“ у Баваништу, пружају сву неопходну помоћ и подршку у организацији дечјег сабора „Дани ћирилице“ који се одржава у континуитету већ 18 година. Библиотека учествује у прикупљању, обради и систематизацији дечјих радова по категоријама, а касније и у класификовању књига за награђене учеснике конкурса по узрастима. Такође, Библиотека организује изложбе дечјих радова. Посебно место заузима поставка изложбе лутака у народним ношњама из бакиног родног краја.

У фонду Библиотеке се налазе сви објављени Зборници дечјих радова „Дана ћирилице“ од 2002. године до данас.

Још о овогодишњој светковини књиге

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место већ деценијама заузима Међународни београдски сајам књига.Ова највећа културна манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

Сваке године, Сајам књига угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.

Отварајући ову манифестацију, председник Удружења књижевника Србије писац Милован Витезовић поручио је да је „2019. највећа годишњица српског народа- у њој је осам векова СПЦ, државности и почетка српке књижевности, због чега је Сајам књига најприроднији и најискренији врхунац њеног означавања“.

Почасни гост 64. Београдског сајма књига је Египат.У име Египта, директор Међународног сајма књига у Каиру Хаитам Ал Хај Али рекао је да све нас „од устава Константина Великог, који позива на мир и толеранцију, па све до небеских књига сакупљених на египатском тлу, спаја љубав према доброти и толеранцији и љубав према стваралаштву у готово свим облицима његове уметности“.

Разговарано је о интензивирању сарадње са Египтом у области књижевног преводилаштва и издаваштва, са циљем повећања броја превођених дела српских и египатских писаца, као и о успостављању сарадње између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке и архива Египта.

Извор: Општина Ковин