САДЊА 47 КОПРИВИЋА У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА НОВОГ САДА

Чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић Бојић учествовала је у акцији садње копривића са представницима кинеских компанија „Shandong Hi Speed Group“ и  „China Road and Bridge Corporation – CRBC“, у знак сећања на копривић који је био у Улици Модене, а на основу Плана реконструкције јавних зелених површина на територији Града Новог Сада за период 2023-2027 године и акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“.

– Данас смо се овде окупили заједно са нашим партнерима, кинеским друштвено-одговорним компанијама у оквиру акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“, које су дониралe део средстава за куповину 47 копривића у свим месним заједницама на територији Града Новог Сада. Ова акција покренута је уз знак сећања на копривић у Улици Модене, који је уништен у олуји, која нас је задесила у јулу месецу 2023. године, а који је био један од симбола Новог Сада. Ми ћемо у наредном периоду свакако наставити да радимо на уклањању ружних последица стравичног невремена од летос, али  и додатно унапређујемо и богатимо зелени фонд, тако да позивам све друштвено одговорне компаније да се прикључе акцији, а свакако ће се и наредних година издвајати средства из Буџета Града Новог Сада. Хвала свим компанијама које су из дела свог профита решиле да уложе новац у наш Град  – рекла је Раденовић Бојић објаснивши да се младице страдалог копривића тренутно налазе у ЈКП „Градско зеленило“ на одгајању, те да ће када постигну довољну зрелост, саднице са тим генетским материјалом бити  посађене на територији Града.

Представник компаније „Shandong Hi Speed Group“ Сиаогуанг Јанг је изразио жаљење због невремена које је задесило северну и централну Србију прошлог лета и нагласио да је овој компанији част да учесвује у оваквој акцији.
– Осећамо одговорност и желимо да дамо свој еколошки допринос Новом Саду и зеленој и лепшој Србији, јер је она дом не само Србима, него и Кинезима који овде живе и раде – истакао је Сиаогуанг Јанг.

Представник компаније „CRBC“ Ванг Јаолонг је изразио захвалност Граду Новом Саду који је омогућио компанији да учествује у овој значајној акцији, као и на великој продршци коју Град пружа пројектима ове компаније – изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума, пројекту „Чиста Србија“, као и  пројекту изградње моста преко Дунава, који ће спајати Сремску Каменицу и Булевар Европе.

–  Захвални само на пруженој прилици да заједно са Градском управом Новог Сада градимо напреднију и бољу Србију, а данашња акција је најбољи начин изградње пријатељства и сарадње између две земље и два народа – истакао је Ванг Јаолонг.

Акционим планом за спровођење планa реконструкције јавних зелених површина на територији Града Новог Сада за период 2023-2027. године планирана садња 6.000 садница на јавним зеленим површинама.

Нови Сад,14. фебруар 2024. године

Извор: Град Нови Сад