SADNJA CRNOG LUKA

Crni luk je najrasprostranjenija povrtarska biljka,koja se u ishrani koristi cele godine.Najčešće se proizvodi iz arpadžika.Uspeh proizvodnje iz arpadžika zavisi od kvaliteta sadnog materijala , krupnoće , zdravstvenog stanja i kvalitetnog čuvanja lukovica.Kod nas su zastupljene selekcije pljosnatog i okruglog oblika.Za luk treba izabrati pravu parcelu . Crni luk ima slabo razvijen koren, male usisne i prodorne moći, tako da je veoma važno da zemljište bude dobre strukture i plodnosti, kao i neutralne pH reakcije.Za luk nisu pogodne ni parcele sa visokim nivoom podzemnih voda , jer prevlaženo zemljište odlaže pravovremenu pripremu i sadnju.Proizvodnja je rizična i na izuzetno peskovitom i poroznom zemljištu zbog oscilacija vlažnosti i najčešće niskog sadržaja hraniva.Na odabranoj parceli nisu poželjne mikrodepresije u kojima se zadržava voda. Treba birati njive na kojima nisu korišćeni herbicidi na bazi metribuzina, sulfonilure, atrazina.Ovo povrće slabo uspeva na zakorovljenim parcelama a ne podnosi stajnjak, koji treba uneti pod predkulturu.
Na parceli na kojoj će se saditi arpadžik osnovna obrada se obavlja u jesen.Ore se na dubinu od 30 cm, izravna i ostavi preko zime da se nakupi vlaga.Rano u proleće se unose mineralna đubriva i obavlja predsetvena priprema.Intenzivan porast porast nadzemne mase počinje od 3 prava lista pa do početka formiranja glavice. Zbog toga dve trećine planiranih količina fosfora i kalijuma i 20 % azota , treba uneti predsetvenom pripremom.Prihranjivanje azotnim đubrivima vrši se od perioda intenzivnog porasta nadzemne mase.Azotna đubriva se dodaju do početka formiranja lukovice.
U zavisnosti od krupnoće lukovica , načina sadnje i kvaliteta rada sadilice, koriste se različite količine arpadžika.Za jedan hektar potrebno je : sitnog arpadžika 300 – 500 kg, srednje krupnog 500 – 800 , i krupnog 800 – 1000 kg/ha.Sadi se u brazdice , na 15 x 15 cm.Na velikim površina sadi se na redove rastojanja 30 cm.ili u trake sa 4-6 redova.Između traka ostavlja se razmak od pola metra, a između redova u traci 20 cm.Razmak između lukovica je 7-10cm.

Autorka: Radojka Nikolić, dipl.ing

Izvor: Psss