САЈАМ АНТИКВИТЕТА У ДОМУ ВОЈСКЕ

У просторијама Дома војске Србије у Новом Саду у четвртак 31. октобра од 10 до 18 часова по 187. пут одржан је Сајам антиквитета. Ови сајмови су продајног, али и едукативног карактера и могу се посетити сваког последњег четвртка у месецу, целе године осим јула и августа. Организује их Друштво колекционара и љубитеља старина Српска Атина.

Један од оснивача и председник друштва Сава Тодоров, објашњава нам да се друштво бави заштитом културно-историјске баштине. „Ушли смо у деветнаесту годину постојања, прошли смо пунолетство. Почели смо двехиљадите године, први сајмови су нам били у Студију М, затим смо једно време били у позоришту, горе у Треми, па у хотелу Путник, а затим један дужи период у хотелу Војводина. Сада се ови сајмови одржавају у Дому војске, адекватан је простор, али је мало дислоцирано.“

– Друштво има преко 500 чланова. На изложбама превасходно чланови имају приоритет али долазе нам и гости излагачи из других крајева, и из иностранства. На овим сајмовима је увек минимум петнаестак хиљада предмета, што значи да је то практично музеј у малом. Од праисторијских предмета, као што је на пример овај наутилус стар двеста милиона година. Имамо секиру из каменог доба. Из римског доба ту су уљарице и мали Амор, као и икона на бронзи.

На сајму се могу наћи антикварне књиге, а долазе и рестауратори намештаја и филателисти. Изложена су бројна уметничка дела, слике, иконе, порцелан, дуборез, накит, сатови. Како сазнајемо ова манифестација је окарактерисана као културни догађај од значаја за град Нови Сад. Чак и да нисте познавалац, можете доста тога видети, сазнати, и понешто купити или разменити. Да подсетимо, сваког последњег четвртка у месецу.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.