САЈАМ АНТИКВИТЕТА У НОВОСАДСКОЈ „ФАБРИЦИ“

Сајам антиквитета се први пут одржава у програмском простору Фабрика, Студентског културног центра Новог Сада, у четвртак 24. новембра, од 9 до 17 сати. До сада се манифестација одржавала у Дому војске Србије на Београдском кеју, а сада се традиција наставља у Фабрици на булевару деспота Стефана. Улаз за посетиоце је бесплатан.

У овом простору се већ редовно одржавају берзе винила, компакт дискова, стрипова и књига, па су се колекционари интересовали да се организује нешто слично са антиквитетима. Јован Гверо, уредник ових догађаја испред СКЦНС, наводи да, будући да су они културна установа, покушавају да из свега извуку уметнички бенефит, да се после тематизује изложба, неки посебан период, слично као што се на берзи промовишу одређена музичка издања или стрип. Идеја је да се Сајам антиквитета одржава сваког последњег четвртка у месецу. Узели су тај термин јер већина ових људи иде на околне сајмове викендом. Највише има излагача из Новог Сада, али и из других места.

Понуда на сајму је разнолика, има уметничких слика, сатова, необичних старих предмета, књига. Могу се видети лампе, иконе, стакло, порцелан, дуборез, есцајг па и металне кутије какве је накад имало свако домаћинство. Изложени су накит, сребро, филателија, нумизматика, ордење и медаље, значке. Раније је овај догађај организовало Друштво колекционара и љубитеља старина Српска Атина, а сада манифестација наставља са новим организаторима у новом простору, али у истом термону на који су сви навикли. Први сајам у Фабрици је био веома посећен, показујући велику заинтересованост како колекционара тако и љубитеља антиквитета.

 

Текст и фотографије: Ивана В.