САЈМОВИ „ART EXPO“ОД 18. МАРТА, „ПУТОКАЗИ“И „ДАНИ ЛАЗЕ КОСТИЋА“ОД 21. МАРТА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

  1. Изложбa уметности „Аrt еxpo“ почиње 18. и траје до 25. марта, a Сајам образовања „Путокази“ и „Дани Лазе Костића“ у оквиру Сајма књига, биће одржани од 21. до 23. марта, најављено је данас на конференцији за новинаре која је одржана на Новосадском сајму.

На конференцији су поред организатора и уредника различитих програмских целина говорили представници покрајинских секретаријата и члан Градског већа Далибор Рожић који је истакао да Град Нови Сад препознаје значај наведених манифестација и континуирано подржава Изложбу „Art expo“, Сајам образовања и улаже у одржање континуитета у оквиру Сајма књига кроз манифестацију „Дани Лазе Костића“ , као и Сајам запошљавања.

– Верујемо да ће овим сајамским манифестацијама даље трасирати пут за даља умрежавања, као и интерсекторски приступ даљем развоју, кроз синергију уметности, културе и образовања које повезују људе и формирају идентитет једне заједнице, а Град Нови Сад кроз реализацију пројеката Европске престонице културе и Омладинске престонице Европе, од новембра са поносом носи и тутулу УНЕСКО креативног града за дигиталну уметност, што нам отвара многе путеве даљег развоја, а свакако је и доказ континуираног улагања Града Новог Сада у ове области.  Као и сваке године, „Аrt еxpo“ ће се „хватати у коштац“ са акутелним темама, имајући у фокусу интегритет и идентитет човека у савременом свету и верујем да ће посетиоци Сајма, пратећи ту уметничку вишезначност са дужном радозналошћу посетити тематске поставке његовог овогодишњег издања.  Такође, Град Нови Сад  подржава и Сајам образовања „Путокази” на којем је омогућио учешће свих средњих школа на територији Града Новог Сада, при чему ће свака школа на Сајму имати свој штанд  на коме ће излагати своје смерове, како би ученици завршних разреда основних школа могли на једном месту да се упознају са њиховим програмом и радом. Верујем да ће и ове године сајамске приредбе својим садржајима окупити бројну младу, али и генерацијски разноврсну публику – рекао је Рожић.

Покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност Зоран Милошевић је говорио о значају интелектуализације заједнице и разлогу због којег Сајам образовања не јењава већ 19 година, јер је, како је истакао, људски капитал оличен у знању најважнији развојни ресурс једног друшта, а да ће Сајам пружити широк спектар погледа на образовање.

Према речима генералног директора Новосадског сајма Николе Ловрића у години стогодишњег јубилеја Сајам ради на осавремењавању сајамских садржаја који доносе нови квалитет попут Сајма гејминга „NS GAMING Week“, који ће се ове године одржати уз Сајам образовања од 21. до 23. марта у Хали „Мастер“. 

Улаз на програме сајамских манифестација је бесплатан, а радно време је од 10 до 20 часова.

Нови Сад, 15. март 2024. године

Извор: Град Нови Сад