САКРИО ЗЛАТО У КУТИЈИ ЗА АЛАТ

Цариници су у сарадњи са полицијом 16. марта 2018. године, на излазу граничног прелаза Градина, запленили око 1.500 грама непријављеног злата вредног око 5 милиона динара.

Прекршај је откривен када је на ред за контролу стигао „мерцедес бенц“ који је од Норвешке ка Турској возио норвешки држављанин ирачке националности. Са њим је у аутомобилу био још један путник, такође Ирачанин са норвешким држављанством.

Пошто су царински службеници посумњали у њихове речи да немају ништа да пријаве за контролу, одлучили су се за детаљан преглед.

У пртљажнику су убрзо, у кутији за алат, откривене две кесе пуне златног накита.

Интересантно је, међутим, да је један део накита толико поцрнео да је вештак позван да изађе на терен и потврди да ли је реч о том племенитом металу, јер су путници тврдили да није у питању злато.

Анализа је показала да се ради о злату које је претходно паљено, како би се од цариника сакрила права природа кријумчарене робе.

Укупно је заплењен 1.321 грам злата и то три златника, ломљено 22-каратно и ломљено старо злато од 14 карата.

Вредност откривеног злата је процењена на око 5 милиона динара, а пошто је то износ већи од трећине вредности аутомобила, и „мерцедес“ је привремено задржан, док су путници платили и новчану казну у износу од 200.000 динара.

Извор: Управа царина Републике Србије