„САЛАШИ ЗА ВАС“ СТИГЛИ ДО СРБОБРАНА

У Галерији Дома културе Србобран у уторак, 05. новембра, биће организована промоција књиге – туристичког и гастрономског водића, као и ТВ серијала „Салаши за Вас“.

Књига „Салаши за Вас“ у себи носи представљање 65 туристичких и винских салаша у Војводини, причу о 100 салашарских јела, са чак 60 рецепата, као и објашњење 100 салашарских појмова. Ту су и приче о салашима у књижевности, ликовној уметности и музици. Књигу прати и ТВ серијал под истим именом, који чине 12 епизода.

На промоцији у Дому културе учествују Мирослав Божин, аутор пројекта, Радивој Парошки, председник општине Србобран, као и представници Карин салаша у Србобрану и Татић салаша у Турији, чланови УГ „Рука спаса“ и оркестар „Договор“.

„Салаши су симбол панонске равнице. Претходна три века били су ‘самостални погони’ удаљени од села и града, на којим а се живело, ратарило, вртларило, сточарило и виноградарило. Уживање у хладовини багрема, дуда и ораха, у топлини паорских пећи, незаборавни залогаји салашарских обичних, насушних и свечарских јела, разне активности које враћају успомене и подсећају на детињство, а све далеко од градске вреве и стресних тренутака – разлози су због којих је пожељно да се сврати до салаша. Овај водич омогућује да посетите салаше широм Војводине. Сазнаћете све битне податке и детаље о сваком од 56 представљених салаша у овом водичу и уверити се како се може одморити, а богме – и провести до незаборава“.

Извор: Општина Србобран