САЛАТА – ЗИМСКА ПРОИЗВОДЊА (СЕТВА, РАСАД, РАСАЂИВАЊЕ)

Салата је поврће које можемо производити целе године у затвореном простору и на отвореном.За зимску производњу сетва почиње од половине септембра до половине октобра.

Уколико се спремате за зимску производњу преносимо савете Наде Лазовић Ђоковић, дипл. инж. пољопривреде Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије  о сетви, расаду и расађивању салате.

Сетва почиње од половине септембра до половине октобра када пристиже крајем децембра до половине јануара. Одабир одговарајуће сорте за одређени период гајења је од највеће важности за успешну производњу, подсећа Лазовић Ђоковић.

Може се десити да уколико се гаји пролећна сорта зими, салата уопште не завије главицу, а уколико се зимска сорта гаји у лето или пролеће, да веома брзо образује цветно стабло.

Салата може да се сеје у контејнере, коцке или у гајбице. Сетва у контејнере подразумева сетву сваког семена посебно у једну ћелију контејнера.

Код сетве у коцке у земљу стављамо по једно семе у коцку натопљену водом и затим је прекривамо танким слојем песка.

Сетва у гајбице је најмање препоручљива пошто густо сејана салата током расадничког периода испреплиће корење тако да се приликом расађивања корење оштети.

Оптимална температура у за клијање и ницање је 15-18 0Ц.

Заливање зависи од периода године када сејемо салату. Лети и у пролеће заливамо чешће 2-3 дневно, док за јесењу и зимску производњу заливамо ређе 3-4 пута недељно. Основни критеријум је да коцка или земља у контејнеру никад не буде сува.

Производња расада салате траје од 4-6 недеља у зависности од доба године и услова.

Лети, када су високе температура и салата има обиље светлости, производња расада траје краће, негде око 4 недеље, док је зими тај период за недељу до две дужи.

Различито време је потребно и уколико су коцке у којима правимо расад различите величине. У већим коцкама расаднички период је дужи пошто биљци треба више времена да формира коренов систем, али после расађивања такве биљке баш због јачег корена брже напредују и надокнађују изгубљено време током расадничког периода.

У овом периоду биљке траже ђубрива са повећеним процентом фосфора као што су 15:30:15, или 10:40:10.

Уколико саме коцке у себи садрже ђубриво, тада треба 1-2 пута ђубрити пред сам крај производње расада.

Код производње зимске салате, расад обавезно мора проћи период каљења, са дужим проветравањем и спуштањем температура. У летњој производњи расада обавезно је сенчење.

У зависности од начина производње расада, различита је и техника расађивања.

Уколико је расад произведен у коцкама, коцке се улажу до 1/3 у земљу.

Ако је расад произведен у чашама, тада се улаже у земљу до 2 цм дубине.

Пре расађивања залити и коцке и земљиште, а после расађивања земљиште и то са 4-5 мм воде у којој је растопљено ђубриво са повећаним процентом фосфора.

У зависности од сорте, одлучујемо се за број биљака на јединицу површине. Робусније сорте које формирају већу главицу и имају веће листове розете, расађују се на размак 25×25 или 25×30 цм што даје број од 14-16 биљака по м2. Ситније сорте се расађују на 20×25 цм што даје број од 20 биљака м2.

Обавља се ручно и машински.

Сорте ситнијих главица расађују се гушће (20×20 цм), а крупнијих ређе (30×30 цм).

На већим површинама садњу обављати у вишередне траке.Малч фолије се доста користе и дају одличне резултате. Фолије се постављају за неколико турнуса салате.

Највише се користе тамне (најчешће црне) или црнобеле, ширине 1-1,4 м и дебљине максимално до 0,025 мм. Салата се – ако се покаже потребним – двадесетак дана након садње може и прихранити КАН-ом. Салату, осим у прва 3-4 дана након садње, није потребно пречесто заливати. Довољно ју је залити сваких 7-8 дана с око 10 литара воде по  метру и то најбоље ујутру, након чега је потребно пластеник проветрити. Кад салата почне стварати главице, најбоље ју је заливати одоздо – по могућности системом »кап по кап« како се у главицама не би задржавала сувишна влага и како оне не би трунуле. Између два заливања земљу је потребно окопати. Све време треба контролисати здравље салате, а заражене главице треба одмах ишчупати и уклонити.

 

Извор: пољосфера