САНИТАРНА СЕЧА ДРВЕЋА У КУЛИ: ЗАБРИНУТОСТ ГРАЂАНА ОПРАВДАНА, НЕОСПОРНЕ ДОБРЕ НАМЕРЕ И ПРОФЕСИОНАЛНОСТ ЈВП ,,ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ“

ЈВП ,,Воде Војводине“ претходне недеље најавило је почетак санитарне сече стабала на каналској мрежи у Кули, на потезу од бившег Рекреационог центра до Његошеве улице. Разлог сече је проређивање и уклањање болесних и дотрајалих стабала склоних паду. Одређени број грађана побунио се против те одлуке, тражећи консултацију ,,Вода Војводине“ са грађанима, објашењење шта представља ,,санитарна“ сеча дрвећа, као и план пошумљавања.

Тим поводом, поразговарали смо са председником општине Кула, који је истакао да је он лично поднео пријаву, најпре због безбедности грађана, на основу које је извршена контрола шуме, а потом и план сече и пошумљавања:

,,Ја сам поднео пријаву ,,Водама Војводине“ и позвао сам их да уклоне трула стабла и стабла која су почела да падају, не само због невремена, него и зато што генерално угрожавају пешаке, рекреативце и грађане који користе тај простор. По основу те пријаве, они су извршили контролу целе шуме и након тога су донели план сече и план пошумљавања. Тај шумски засад је у власништву ,,Вода Војводине“, није у власништву Општине и њиме управља управо радна јединица ,,Вода Војводине“  која је задужена за све шумске засаде поред водотокова, река и канала. Сматрао сам да је важно да се ургентно уклони неколико стабала која су била трула и једно је већ практично пало, али њихове стручне службе тај део посла боље знају и оне су донеле процену шта се и како сече. Сечу смо најавили путем вашег медија у четвртак, затим смо је додатно појаснили у недељу, а ја сам на свако питање које ми је послато путем мејла или друштвених мрежа одговорио прилично прецизно. ,,Воде Војводине“ су, такође, дале веома прецизан и стручан одговор, са планом и сече и пошумљавања“.

Нагласио је да му је драго што се ова тема прати са посебном пажњом и што су грађани забринути, али да он не сумња у професионалност и добре намере ,,Вода Војводине“ које ће након сече, свакако, обновити засад:

,,Добро је што су грађани забринути јер је то важна тема за општину и мене лично и добро је што постоји тај ниво свести да се једна таква информација испрати веома бурно. Не сумњам у стручност и добре намере ,,Вода Војводине“, јер су и до сада све радили професионално и одговорно. Ради се о редовној активности и уместо оног што буде уклоњено биће посађене нове саднице и обновљен засад. Како је наведено у допису, засад је пројектован на 25 година, а овај већ има преко 35, што значи да ће већина стабала, нажалост, морати да буде уклоњена“.

Осврнуо се и на приче које колају, а које немају никакву основу, јер је званичан допис ,,Вода Војводине“ врло јасан и дао је тачне информације ко је власник, ко управља, који су кораци и шта ће бити урађено у наредном периоду:

,,Забринутост разумем, али не разумем неке приче које се шире наоколо и које немају никаквог основа. Све је рађено јавно и транспарентно. Ми, као Општина, дали смо саопштење путем медија да ће до тога доћи и није, не дај Боже, покушано да буде сакривено од јавности. Ми пратимо све те активности и моја лично, и жеља Општине, а верујем и свих људи из ,,Вода Војводине“ је да се сачува што више стабала. Оно што мора да се посече биће уклоњено, али ће нова стабла бити засађена“.

Осврнуо се и на тему екологије која је, како каже, изузетно важна, како њему, тако и Општини, па се, у складу са тим, у општини Кула много тога ради по том питању:

,,Екологија је тема где нема места политици. Мислим да смо ту сви на истој страни. Пуно ствари које се тичу екологије је урађено и тек ће бити урађено у наредном периоду. Општина Кула је имала ту несрећу да буде општина са најзагађенијим водама, са веома малим проценом пошумљености и са великим загађењем, али се много тога променило у задњих 10 година. Имали смо најзагађенији канал, који је сада очишћен и фекалне воде се више не уливају. Пошумљено је преко 100 хектара. Замењен је велики број котларница у индивидуалним домаћинствима и у јавном сектору. У индивидуалним домаћинствима субвенционисали смо, заједно са Министарством, сада већ преко 300 котларница на гас, у јавном сектору 15 и то су огромни помаци када је екологија у питању. И мени и грађанима је то значајно и ту смо на истој страни. Драго ми је што ову тему прате са посебном пажњом, али нисам задовољан разним глупостима које прате ту тему, а немају везе са истином, иако сам прихватио и навикао да их слушам. Дакле, званични допис ,,Вода Војводине“ дао је тачне информације ко је власник, ко управља, ко је надлежан за то, који су кораци и шта ће бити урађено у наредном периоду“.

Извор: Општина Кула