САОБРАЋАЈНИ ПРОПИСИ ОСНОВЦИМА И ДЕЦИ МИГРАНТИМА НИСУ СТРАНИ

Радионица “Шта знаш о саобраћају” данас је одржана у ОШ “Ђура Јакшић”, а окупиле је основце и њихове вршњаке које бораве у Прихватном центру. Да најмлађи суграђани и деца мигранти поседују завидну саобраћајну културу уверили су се представници Ауто мото секције Независног синдиката полиције и припадници Саобраћајне полиције . Они су полазнике радионице упознали са најважнијим саобраћајним прописима, с посебним освртом на правилно управљање бициклом. Након едукативног дела, организован је и такмичарски део у савладавању препрека и вештини сналажења у необичним саобраћајним ситуацијама:

– Наша Стратегија о безбедности саобраћаја потврдила је да су управо бициклисти најугроженија категорија учеснима у саобраћају. Превенција и едукација најмлађих учеснка у саобраћају је веома битна, како би се предупредиле нежељене последице. Посебно угрожена категорија учесника у саобраћају су особе између 15 и 30 година- оценио је Миливој Лињачки, заменик председника Савета за безбедност саобраћаја града Кикинда. Јелена Марић Луковић, представница програма Подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији, сматра да су радионицом “Шта знаш о саобраћају” послали поруку заједништва, дружења и одговорног понашања у саобраћају:

– Радионици су се одазвала и деца мигранти који похађају ОШ “Ђура Јакшић”, “Свети Сава” и “Братство јединство” у Банатској Тополи, али и њихови родитељи. Верујем да смо их на овај начин подстакли да се одговорније понашају у саобраћају. У склопу Подршке ЕУ у управљању миграцијама у Републици Србији и овдашњем Прихватном центру, овим школама је донирана нова бициклистичка опрема и бицикли за заједничко коришћење- рекла је она.

Извор: Град Кикинда