САРАДЊА НА ПОДИЗАЊУ КАПАЦИТЕТА РЕЧНОГ И КАНАЛСКОГ ТУРИЗМА

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и начелник Западнобачког округа Горан Нонковић, заједно са сарадницима, у среду, 1. фебруара, састали су се са директором Агенције за управљање лукама Вуком Перовићем и саветником за одрживи туризам у Влади Србије Марком Бајићем.

Повод за састанак било је успостављање сарадње између Града Сомбора и Агенције за управљање лукама на заједничком раду на уређењу управљања речним и каналским токовима на територији града, што је од посебног значаја, будући да је територија Града Сомбора место на коме Дунав улази у Србију и где започиње неколико битних каналских токова. Учесници састанка, овом приликом, посебно су истакли да је потребно повећати искоришћеност канала у туристичком смислу и омогућити промотивне и туристичке пловидбе од преводница код Бездана, које имају и велики историјски значај, до Сомбора, као и свих успутних тачака од интереса за туристе.

Током састанка разговарали су и о потенцијалним локацијама за изградњу пристаништа мањих капацитета на каналима код насељиних места, што би уврстило Сомбор на мапу градова који су носиоци каналског туризма у Србији.

Током састанка било је речи и о припремању конференције којом ће бити промовисан пројекат „Запловимо Србијом” – заједнички пројекат Агенције за управљање лукама и Владе Републике Србије, који за циљ има подизање пристаништиих капацитета, повећање туристичке понуде, са посебним акцентом на заштиту природног и културно-историсјког наслеђа.

Извор: Град Сомбор