САРАДЊА РУМЕ И БЕРЗЕНБРИКА – ДЕЦА ИЗ РУМЕ ОТПУТОВАЛА У НЕМАЧКУ

Пријатељство и сарадња између Руме и Берзенбрика се наставља. Као што је и најављено у јуну месецу, када су у Руми боравила деца из Немачке, јуче је у поподневним часовима кренула група деце из румске општине у посету братском граду Берзенбрику.

„Родитељи, родбина и ми као представници локалне самоуправе смо дошли да их испратимо. Одредили смо нашег кустоса – историчара, Александру Ћирић, која ће бити вођа пута и представник наше општине тамо. Најбитније у свему је да наша деца имају прилику да посете једну од најуређенијих европских земаља, да упознају нове пријатеље, да виде знаменитости Берзенбрика, њихову културу, њихове потенцијале и да упознају своје вршњаке и пријатеље за цео живот. Та размена младих је нешто што је најбитније у овом моменту, јер сви ми који имамо децу или који ћемо их имати, живимо за њихову едукацију, пролаз у свет и то ће им донети лепо и ново искуство“, рекао је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

Ово је четврта година како Рума и Берзенбрик организују размене младих. На почетку братске сарадње са Берзенбриком, узајамне посете су се организовале на нивоу културно-уметичких друштава, да би се то касније проширило на децу са целе територије наше општине.

„Ми у саставу наше делегације имамо децу из града и из скоро свих месних заједница, имамо децу која су били домаћини немачкој деци, децу која први пут иду у Немачку и која су већ била тамо, састав је мешовит. А у аутобусу са њима су и деца из хора из Бјељине, која је такође братски град Берзенбрику. За програм, као и за трошкове у потпуности је задужен домаћин, нека наша деца ће спавати у породицама, а нека у хотелу“, додао је председник Слађан Манчић.

Ово је интересантно и едукативно путовање за нашу децу која ће имати прилику да сазнају нешто ново и да стекну нова пријатељства, рекла је Александра Ћирић, кустос – историчар Завичајног музеја Рума.

„Ово је једна врло лепа сарадња између наше општине и града Берзенбрик, тако да наша деца и општина имају прилику да деца представе своју историју, културу и традицију, уједно се на лицу места упознају са културом и традицијом овог немачког града са којим се наша општина побратимила“, казала је Александра Ћирић.

Повратак деце из Немачке се очекује 31. августа.

Извор: Општина Рума