SARMIJADA U BAČKOJ TOPOLI

Ljubitelji dobrog jela i ukusnog zalogaja u AP Vojvodini, Srbiji radosno su dočekali početak ovogodišnje “Sarmijade“, međunarodne gastronomske manifestacije na Vašarištu u Bačkoj Topoli, navodi subotica.info. Po nekim procenama ovde se kao i prošlih godina skupilo više od pet hiljada posetilaca, neki su se pojavili kao takmičari u spravljanju sarmi, ćevapa, pljeskavica i drugih đakonija, a najveći deo došao je sve to
probati i počastiti svoje dobre prijatelje, rođake, susede i kolege sa posla. Pokrovitelj „Sarmijade“ je bila Skupština opštine Bačka Topola, a organizator ovog dogočekivanog skupa bilo je Udruženje „Origo“ Bačka Topola, a suorganizatori: Udruženje proizvođača hrane „Dasdker iz grada domaćina i Fondacija „BETLEN“ iz susedne Mađarske. Svoje proizvode doneli su kao svoju veliku donaciju vodeći ljudi iz kompanije „Big Čik“ iz Malog Iđoša, uglavnom je to bilo iseckano pileće meso za kuvanje sarmi, koje su kuvali više od dva časa domaći specijalni kuvari u orginalnim posudama.

Iza kuvarskih štandova stajalo je više od stotinu specijalno odabranih kulinara, koji su svaki na svoj način spremali ovo popularno vojvođansko jelo. Bilo je glasne muzike, pevalo se i bez muzike, došli su mnogi sportisti, političari, prosvetni radnici, učenici srednjih i osnovnih škola ne samo iz Bačke Topole. Viđene su automobilske registracije iz Novog Sada, Beograda, Subotice, Sente, Kanjiže, Ade, Čoke, Novog Kneževca, Kikinde, Bečeja, Sombora, Vrbasa, Bačke Palanke, Srbobrana, Vukovara, Osijeka, Belog Manastira, Segedina, Baje, Budimpešte, Brčkog, Bijeljine, Doboja, Podgorice i čak nekoliko iz Nemačke i Austrije. Reč je o izuzetnoj posećenosti i očito je da su organizatori iz Bačke Topole dobro sve to osmislili i pogodili pravo vreme da se sve to održi baš u ovom delu godine kada na ovom prostoru nedostaje sličnih manifestacija.

Sve čestitke za turističku inovativnost, sigurno je da će sledeće godine stići na „Sarmijadu“ mnogo više posetilaca nego ove godine, ovde je reč o tradiciji, koja se sigurno neće zaustaviti, može sve ovo samo prerasti u nešto još veličanstvenije sa učešćem folklora sa svih strana Evrope, da dođu ovde izložiti svoje proizvode proizvođači vina,rakija, piva i sokova. Svoje rukotvorine iznele su na tezgde za prodaju mnoge žene, a bio je to pravi veliki narodni vašar na koji naš svet voli povremeno otići sa svojim porodicama.

Sjajno i nezaboravno, takvu su odličnu ocenu izneli mnogobrojni posetioci „Sarmijade“ u Bačkoj *Topoli. 

Sve skuvane sarme ocenjivao je specijalni žiri dobrih poznavalaca ovog kulinarskog umeća, pobednici su dobili specijalne plakete, pehare, a svi učesnici poneli su posle takmičenja zahvalnice za učestvovanje. Prvoplasirani su bili takmičari iz ekipe „Smarkon“ Bačka Topola, a od takmičara pojedinaca najbolje je ocenjen kuvar gospodin Robert Nađ. Ipak, najviše se radovao svom urađenom poslu kuvanja specijalne sarme gospodin Savo Milašicki iz Bačke Topole. Očito, takmičari iz grada domaćina „Sarmijade“ nemaju premca u ovoj kulinarskoj takmičarskoj utakmici. Nije da drugi nisu dobri, ali ne mogu se nikako porediti sa brojnim specijalistima za spremanje sarme iz same Bačke Topole. To pokazuju sve ocene žirija.

Radujem se što sam osvojio prvo mesto, svi mi čestitaju što sam najbolji, lepo je što se ovde skupilo puno sveta, naša Bačka Topola je zaslužila jedan ovako veličanstven događaj. Hvala žiriju, znali su proceniti ko je najbolji – rekao je posle proglašenja ovogodišnji šampion gospodin Robert Nađ., čovek koji zračio nekim svojim pogledom na osvojeni pehar na ovogodišnjoj „Sarmijadi“ u Bačkoj Topoli.

Sarma se kuva na svim stranama sveta, specijalna vojvođanska sarma je jako ukusna za jelo,treba samo znati napraviti pravu smesu sa mesom, izabrati sve druge sastojke, dodati papriku, malo vegete i ima nešto što ne smem odati. Tajna je to koju nosim kući. Oduševljen sam što su baš mene prepoznali kao najboljeg kuvara specijalne sarme. Dolazim i sledeće godine – izustio je svoje razmišljanje posle nagrade
za svoje vrhunsko specijalno kulinarsko delo gospodin Savo Milašicki iz Bačke Topole.

Rekli su svoje mišljenje o „Sarmijadi“ u Bačkoj Topoli:

Sedmi put zaredom dogodilo se nešto što svi pozdravljamo i što svi željno čekamo svake godine, ta „Sarmijada“ je lep događaj, vidi se da uvek dolazi tu par hiljada posetilaca. Verujemo da će sledeće godine sve to biti još bolje. Sve čestitke pokrovitelju Skupštini oštine Bačka Topola i svim organizatorima. Vidi se na parkiranim automobilima i registrarskim tablicama da je ovde bilo gostiju iz svih susednih država i gradova. Sjajno, zaista nešto što treba pohvaliti i podržati – konstatuje gospodin Boris Vidović, stalno nastanjen u Bačkoj Topoli, ali veći deo radnog vremena provodi radeći svoj posao u Subotici.

Ovo je istinski praznik za oči i mi smo naravno probali te uskusno spremnjene sarme, tu se na prostoru Bačke sudaraju dve,tri kulinarske specijalnosti i zato je to tako dobro za pojesti. Sarma je carica jela i ja sam došao pre dvadesetak godina iz Baranje u Hrvatskoj, ovde sam se sa porodicom dobro snašao i drago mi je što sam izabrao slično mesto za život posle Belog Manastira. Oduševio me izlazak na ovo takmičenje i naš Baranjac Bolić,koji je uz sve ispekao jagnjetinu i prasetinu, ali i neki drugi takmičari. Video sam među brojnim gostima i gradskog ministra za sport grada Subotice gospodina Nemanju Simovića, koji je ovde uvek rado viđen gost, konačno on je i sam rođen u Bačkoj Topoli, tu ga svi poznaju i sigurno je da je najbolji bačkotopolski „narodni ambasador“ u zemlji i svetu – pričao je nekako u
prolazu na “Sarmijadi” gospodin Željko Ćulibrk, ponosni Baranjac, nekadašnji drugoligaški fudbaler NK “Šparta” Beli Manastir, danas već svima znani stanovnik Bačke Topole.

Ovde je zaista bilo pravo slavlje i gozba za pamćenje. Došli su i mnogi predstavnici zavičajnih udruženja Severnobačkog okruga iz AP Vojvodine. Lepo vreme je uticalo da mnogi dođu i nađu se sa prijateljima iz Subotice,Sente,Pačira,Moravice,Sokolca, Gornje Rogatice, Bajmoka, Feketića, Lovćenca, Palića itd. Na licima pobednika ovog takmičenja velika radost posle uručenja pehara, plaketa, medalja. Odlično je sve to ispalo, radujemo se svi koji smo došli iz opštine Bačka Topola, ali i svi drugi brojni posetioci. Ovo je svakako najlepša I najbolja kulinarska smotra u AP Vojvodini – ocenio je ovogodišnju “Sarmijadu” gospodin Pavle Lužaić, lokalni društveno-poitički delatnik iz obližnjeg Pačira.

(Borislav Eraković – Blagoje Acan)

Izvor: subotica.info