SASTANAK GRAĐANA O PROBLEMU PIJAĆE VODE U ZRENJANINU

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) organizuje SASTANAK GRAĐANA O PROBLEMU PIJAĆE VODE U ZRENJANINU. Uvodno izlganje održaće Miroslava Pudar, novinarka. Sastanak će biti održan u ponedeljak, 4. novembra u sali mesnih zajednica na Bagljašu u 19 sati.

Poznato je da je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. zbog toga što ne ispunjava standarde propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode poverena je jednom privatnom “konzorcijumu” ali nju prate brojne kontroverze. Iako je postrojenje napokon, posle brojnih odlaganja,  počelo da radi još uvek nije skinuta zabrana za upotrebu vode za piće.

Na sastanku će  najpre biti iznet istorijat problema i izgradnje prečistača, a potom će bti otvorena rasprava o tome kako građani mogu da se samorganizuju kako bi izvršili pritisak na gradsku vlast da ovaj ključni komunlni problem bude napokon rešen.

ZSF poziva sve organizacije i građane koji su se bavili ovim problemom i imaju neka saznanja o tome šta se trenutno dešava da uzmu učešća i daju predloge o tome koje aktivnosti mogu biti preduzete od strane građana. Ovakav pristup je neophodan budući da gradska vlast i JKP “Vodovod i kanalizacija” ne daju gotovo nikakve informacije o tome da li je voda sada bezbedna za piće.

Sastanak se organizuje u okviru projekta “Građanski aktivizam u Zrenjaninu” koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.