SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DONJE AUSTRIJE

Kancelarija AP Vojvodine u Briselu je dana 29.03.2022. godine bila domaćin predstavnicima austrijske regije Donja Austrija na čelu sa direktorom briselskog predstavništva ove regije, gospodinom Viktorom Voganom (Victor Vaugoin).

Sastanak je bio prilika za nastavak dobre saradnje AP Vojvodine i Donje Austrije na različitim nivoima, te su šefovi dva predstavništva upoznali jedan drugog sa aktuelnim dešavanjima u obe regije, kao i planiranim aktivnostima za naredni period.  Istaknuta je odlična dosadašnja saradnja u okviru Radne zajednice podunavskih regiona, te izražena nada da će u narednom periodu biti više mogućnosti za organizaciju različitih događaja koji, zbog globalne pandemije i ograničavajućih mera, nisu mogli da se održe. Razmotrene su i teme koje su postavljene kao prioriteti AP Vojvodine tokom predsedavanja Radnom zajednicom podunavskih regiona, a to su kultura, digitalizacija i transport.  

Predstavnici Donje Austrije su se posebno interesovali za aktivnosti grada Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za 2022. godinu, te im je predstavljena programska knjiga, kratak promotivni video materijal, kao i dosadašnja ostvarenja vezana za ovaj projekat. Gospodin Vogan je najavio održavanje, već tradicionalne, konferencije Evropski forum Vahau 2022 koja će se održati krajem juna u Donjoj Austriji, te izrazio nadu da će predstavnici AP Vojvodine i ove godine imati aktivno učešće. Takođe, istakao je i njihov aktivan rad na politikama Evropske unije vezanim za razvoj ruralnih područja.

Na kraju sastanka, sagovornici su izrazili spremnost za aktivniju saradnju dva predstavništva u Briselu, kao i intenzivniju razmenu odgovarajućih informacija u cilju bližeg povezivanja relevantnih subjekata iz AP Vojvodine i Donje Austrije.