САВЕТ БУЊЕВАЦА ЧЕКА УКИДАЊЕ АКТА КОЈИМ СУ ПРОГЛАШЕНИ ХРВАТИМА

Мирко Бајић председник Извршног одбора буњевачког Националног савета каже да одредба из 1945. јесте ништавна, али потребно је да се то озваничи и да је „још важније је да се констатује да је то био акт насилне асимилације”, наводи Политика.

На дан када је пре 73 године Главни народноослободилачки одбор Војводине донео наредбу којом се негира постојање Буњеваца и налаже да се они имају сматрати Хрватима, огласили су се Национални савет буњевачке националне мањине и Савез бачких Буњеваца, понављајући захтев да се овај акт поништи. У саопштењу и странке и тела мањинске самоуправе подсећају да су поднели иницијативу Скупштини АПВ да се донесе декларација којом би се наредба од 14. маја 1945. године окарактерисала као чин насилне асимилације и констатовала његова ништавност. Од подношења иницијативе прошло је већ годину и по дана, и након почетног ентузијазма да ће брзо бити удовољено захтевима Буњеваца, декларација још није донета.

„Влада Војводине је јавно подржала ову иницијативу, али до данас ништа није учињено по овом питању”, констатује се у саопштењу Националног савета Буњеваца.

У изјави за „Политику”, Мирко Бајић председник СББ-а и Извршног одбора Националног савета каже да акт из 1945. јесте ништаван, али је потребно да се то званично констатује. „Још важније је да се констатује да је то био акт насилне асимилације”, истиче Бајић и додаје: „То тражимо јер се многи понашају као да је та наредба и даље на снази, и негира нам се право на аутохтоност. Када се неко назива буњевачким Хрватом, шта то значи? То нема језички смисао, то значи негирање право Буњевцима на аутохтоност”, каже Бајић.

Извор : Политика