САВИНДАН СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН У ОШ “СВЕТИ САВА” И “1. ОКТОБАР”

Савиндан су данас достојанствено обележили ученици, њихови родитељи и просветни радници у кикиндским образовним установама. Светосавској приредби у ОШ “Свети Сава” присуствовала је Станислава Хрњак, председница градске Скупштине:

– Мислим да је, пре свега, привилегија што ова школа носи име Светог Саве. Врло често заборавимо да је поред вере и образовања, Свети Сава био и доброчинитељ. То су норме којих треба да се сетимо и на којима треба да инсистирају учитељи, од најранијих разреда, да негују дух толеранције и разумевања. У своје лично и у име Градске управе честитам ђацима и просветним радницима школску славу- поручила је она, док је директор ОШ “Свети Сава”, Витомир Радак, подсетио да су по 26. пут обележили Дан школе и школску славу:

– Свечаности је у петак претходила додела плакета “Свети Сава”. Деветоро наших сјајних ђака заслужило је престижне плакете. Светосавску приредбу улепшали су људи из РТС-а, односно “Књига солидарност”. Обогатили су наш фонд библиотеке за око 1.000 књига. Искрено се надам да ћ књиге бити читане- рекао је Радак. Уредник програмске акције „Књига солидарности“ Радио телевизије Србије, Михаило Шћепановић, похвалио се да су досад поделили преко 2,5 милиона књига:

– Акција „Књига солидарности“ стизала је свуда где се говори, чита и пише на српском језику- казао је он. Светосавка приредба уприличена је и у ОШ “1. октобар” у Башаиду:

– Свети Сава је заштитник српске духовности и народа, а његове речи и дела су мисао водиља свима нама и то вековима након његових мудрих речи. Желела бих да у свим школама слава протекне у радости, а да речи Светог Сава буду водиља у пружању образовања, непрестаног учења и усавршавања- изјавила је Босиљка Срдић, заменица градоначелника, честитајући домаћинима у Башаиду школску славу:

– Већ дуги низ година славу обележавамо приредом и резањем славског колача. Овогодишњи кумови славе су представници Земљорадничке задруге “Салај” из Башаида- казао је Мирко Влајков, директор школе.

Извор: Град Кикинда