СЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ ПОСАВСКОГ ОДРЕДА И ЊИХОВОГ КОМАНДАНТА

И ове године на спомен-обележју посвећеном Посавском партизанском одреду у близини Карловчића, комеморативним скупом у недељу, 11. јуна, обележена су два значајна догађаја – 81 година од оснивања Одреда и 79 година од погибије његовог легендарног команданта Владе Обрадовића Каменог.

На споменике Посавском партизанском одреду и команданту Каменом венце су положиле делегације Општине Пећинци, на челу са замеником председника општине Зораном Војкићем, Месне заједнице Карловчић, на челу са председником Савета месне заједнице Јованом Деврњом, Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“, подручног одељења у Карловчићу, као и делегације СУБНОР-а Србије, Војводине, Београда, општина Инђија, Стара Пазова, Сремска Митровица, Сурчин, Карловчић и Пећинци.

Том приликом, заменик председника општине Зоран Војкић, подсетио је на важност неговања слободарских традиција нашег народа и преношења на будуће генерације.

“Наша предшколска установа носи име овог славног хероја, и то је само један од начина на који пећиначка локална самоуправа настоји да одржи сећање на Каменог. Савремени, недавно изграђени и реконструисани објекти у Шимановцима, Карловчићу, Купинову, као и у Пећинцима и Обрежу који ће бити реконструисани, треба да буду за пример сваком вртићу у земљи. Трудимо се да свако наше дете, које похађа вртић који носи име Каменог, расте и развија се уз име које симболизује херојску борбу наших предака” – рекао је Војкић, и додао да у општини Пећинци постоје две спомен-бисте Владе Обрадовића Каменог, у Ашањи и Пећинцима, а његово име носе и улице у Ашањи и Суботишту.

У име АП Војводине и СУБНОР-а, присутнима се обратила заменица председника борачке организације, Драгица Ковачевић. Испред СУБНОР-а града Београда, присутнима је говорио председник Бора Ерцеговац, којем се придружио Бата Корица, председник СУБНОР-а Сремска Митровица, а који је подсетио на значај одржавања оваквих свечаности.

Након полагања венаца, одржан је пригодан културно-уметнички програм, током којег су наступили најмлађи чланови новооснованог КУД “Карловчић”.

Извор: Општина Пећинци