СЕЋАЊЕ НА КАМЕНОГ И ХЕРОЈЕ ПОСАВСКОГ ОДРЕДА

Седамдесетседма годишњица од погибије Владе Обрадовића Каменог учесника Народноослободилачке борбе, народног хероја и команданта Посавског партизанског одреда и седамдесетдевета годишњица од формирања Посавског одреда, обележени су у недељу 30. маја полагањем венаца на спомен – обележју Посавском партизанском одреду на путу Карловчић – Сремски Михаљевци. Бројни мештани, представници локалне заједнице, пећиначке локалне самоуправе, представници СУБНОР-а окупили су се да одају почаст херојима из II Светског рата и положе венце.

Испред Општине Пећинци венац је положио Зоран Војкић, заменик председника Општине, који је том прилико рекао да ће локална самоуправа и даље бринути о свим културно-историјским споменицима и спомен-обележјима на територији пећиначке општине, као и да сећање на народне хероје живи кроз наше образовне установе које носе њихова имена.

„Управо је у току изградња новог објекта предшколске установе у Шимановцима која нови име “Владе Обрадовића Каменог”, а практично је завршена и реконструција и доградња основне школе “Душан Вукасовић Диоген” у Купинову. Прошле године је завршена комплетна реконструкција основне школе “Душан Јерковић Уча” у Карловчићу“ – истакао је Војкић.

Као и сваке године, венце су положили и одборник из Карловчића у Скупштини општине Пећинци Милан Степановић, председник Савета месне заједнице Карловчић Јован Деврња и Зоран Попов испред општинског СУБНОР-а и председник Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида, као и запослени у Предшколској установи „Влада Обрадовић Камени“ у Пећинцима.

Сећању на Каменог и хероје Посавског одреда присуствовали су и бројни гости из околних општина, а венце су положили председник СУБНОР-а Београда и заменик председника СУБНОР-а Србије, пуковник Бора Ерцеговац који је том приликом подсетио на херојство свих јунака који су своје животе дали за отаџбину, док се испред Покрајинског одбора СУБНОР-а АПВ обратио Томислав Милић који је подсетио на заслуге Владе Обрадовића Каменог који је живот изгубио са свега 32 године управо на територији општине Пећинци. Испред градског СУБНОР-а општине Сурчин венац је положио председник Општинског одбора Гојко Смрзлић. Комеморацији су присуствовали и представници Месне заједница Ашања, Секције Војвођанских бригада града Београда, СУБНОР-а из Сурчина, Старе Пазове и Инђије.

Иначе, на територији општине Пећинци поред спомен-обележја Посавском партизанском одреду на путу између Карловчића и Сремских Михаљеваца, постоје две спомен бисте Владе Обрадовића Каменог и то у центру Ашање и испред вртића у Пећинцима, док по једна улица у Ашањи и Суботишту носе његово име.

Извор: Општина Пећинци