СЕЋАЊЕ НА КРВАВИ ЈАНУАР

Полагањем венаца на спомен плочу у дворишту Курије, обележена је 81 година од погибије 39 родољуба, које су јануара 1942. године стрељали припадници фашистичке војске. Обележавању Крвавог јануара присуствовали су потомци стрељаних, представници СУБНОР-а, Града Кикинде, Покрајинског СУБНОР-а и других борачких организација, а по први пут служен је и парастос жртвама. Обележавању су присуствовали и градоначелник Кикинде, Никола Лукач, начелик Градске управе, Драгиша Михајловић и Младен Богдан, председник Скупштине града Кикинде.

“Обележавамо један од најкрвавијих и најболнијих датума у новијој историји нашег града када је у јануару 1942. у Курији стрељан велики број родољуба. Они су стрељани јер су били Срби, родољуби, били су патриоте које су рекле не фашистичком окупатору и због тога су изгубили своје животе. Дужни смо да им одамо почаст у знак захвалности што су дали своје животе како би се изборили за слободу у којој ми данас уживамо. Наш народ страдао је током целог 20. века, у Првом светском и Другом светском рату, а пуцано је и на Косову и Метохији на дечаке на Бадње вече Милоша и Стефана Стојановића. Такве ствари не треба да заборавимо, већ треба да будемо јединстрвени. Такође, нашој браћи преко Дрине, честитам Дан Републике Српске“, рекао је Младен Богдан, председник Градског парламента.

Одмазда је 1942. године почела тако што су у кикиндском атару пронађена три леша немачких пољочувара. Осим у Кикинди, стрељано је по 30 мештана у Банатском Аранђелову и тадашњем Драгутинову и Петровграду. Тог дана, „Крвавог јануара“, страдало је 150 људи:

“Одали смо дужно поштовање свима који су дали своје животе током Крвавог јануара. Они су на свиреп начин убијени, што је био још један од доказ да се ради о злогласном непријатељу. Стрељали су и обесили 39 родољуба. Никада не смемо заборавити грађане који су убијени на такав начин“, додао је Јово Барошевић, председник СУБНОР-а АП Војводине.

Извор: Град Кикинда