СЕЋАЊЕ НА ПРВУ ПРОЛЕТЕРСКУ БРИГАДУ И ДАН ЈНА

У Културном центру Кикинда одржан је пригодан програм поводом обележавања 81 године од оснивања Прве пролетерске ударне бригаде и сећања на Дан Југословенске народне армије. Бригада је основана 21. децембра 1941. године, а већ дан касније започета су ратна дејства што се сматра даном настанка Југословенске народне армије. Чланове СУБНОР-а и њихове госте поздравио је Младен Богдан, председник Градског парламента, ком је уручено и признање за дугогодишњу подршку.

“Обележавање традиционалних датума који су везани за нашу историју од велике су важности, како за наш град, тако и за државу јер историјске чињенице не смемо да заборавимо, не улазећи при том у било какву идеологију. То су били људи који су се борили против фашизма, надолазеће несреће у Европи и целом свету. Ми смо тада у том моменту били једини народ у Европи који је устао против Хитлера, имали смо два покрета отпора, с тим да је један од њих деловао и на подручју Босне и Херцеговине када се основала Прва пролетерска бригада у месту Рудо. Не жалећи своје животе, они су у свом исконском деловању и у својим срцима, били патриоте и родољуби, тако да смо ми дужни да њихову жртву и борбу поштујемо“, истакао је Богдан.

Свечани програм приредио је Одбор за неговање традиције и Одбор за културно забавни програм кикиндског СУБНОР-а:

“Сходно политичкој и војној ситуацији у којој се наша земља налази, задатак борилачких удружења као што је СУБНОР, јесте да подигне патриотизам и родољубље нашег народа. Програм смо посветили Првој пролетерској бригади, као светлом примеру како се одужује својој земљи, не жалећи животе. Са сетом се сећамо тих дана када смо обележавали те датуме, јер смо били веома поносни“, додао је Саво Орељ, председник кикиндског СУБНОР-а.

Извор: Град Кикинда