СЕЋАЊЕ НА РЕВОЛУЦИОНАРКУ НОБ-А, ЛИДИЈУ АЛДАН

Полагањем венаца на спомен бисту, која је подигнута у дворишту МЗ, која носи име кикиндске револуционарке, одата је почаст Лидији Алдан, која је пре 80 година, на данашњи дан извршила самоубиство, како не би пала у руке фашистичком окупатору. Градски одбор СУБНОР-а, је и ове године организовао комеморативни скуп, на ком су присуствовали представници Градске управе, као и представници других организација и удружења и појединци. Данас се сећамо Лидије Алдан, једне од најмлађих учесница НОР-а, којој иако није рођена у Кикинди, овај град јој дугује велико поштовање и обавезу на сећање, рекао је Младен Богдан, председник Градског парламента и додао:

„Кикинда је никада није заборавила и дугује јој велико поштовање. Овде јој је подигнута биста. Оно што могу да додам, је да сам имао прилику да упознам њену млађу сестру. Од ње сам чуо и да је такође била чланица КПЈ и НОБ, учествовала је у рату. Она је доживела дубоку старост. Имала је могућност да исприча све о томе, како је то изгледало када су млади људи одлучили да се боре против окупатора, јер су сматрали да је то њихова дужност и обавеза, да се фашизам никада више не врати. То и јесте највећа порука свих ових окупљања и обележавања. Истрајна и трајна борба против фашизма.“

У организацији свечаног помена учестовале су чланице Актива жена СУБНОР-а, чија је намера да се сличне манифестације организују и поводом помена народним херојинама Фејеш Клари и Слободанки Ациган. Описујући ангажовање и лик и дело Лидије Алдан, најмлађа чланица Актива жена, Драгана Дрљић је рекла да је 5. април датум који је остао уписан у историји НОБ-е, као датум када је младост рекла не.

„Недавно сам ушла у ову организацију. Мој прадеда је био у НОР-у. Хтела сам да будем део свега онога што је он поштовао и чему је стремио. Једна од активносту удружења и Актива је и обележавање важних датума, битних за нашу народноослободилачку борбу, која је изњедрила велики број хероја. Једна од оних, чије се име памти, свакако је и млада Лидија Алдан, око чије бисте смо се окупили у намери да јој још једном одамо почаст.“

Лидија Алдан је рођена у Русији, у Јекатеринодару 1921. била је члан Савеза комунистичке омладине Југославије и учесница Народноослободилачке борбе.

Извор: Град Кикинда