СЕЋАЊЕ НА СРБЕ ЗАТОЧЕНЕ У ЛОГОРУ У ОСНАБРИКУ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Румска делегација која борави у Берзенбрику, предвођена председником Општине Рума, Слађаном Манчићем обишла је некадашњи логор у Оснабрику у којем је цео Други светски рат провело око 5.000 српских официра.

Према речима свештеника Маринка Рајака, српски војници су депортовани у сточним вагонима, а њих 116 није дочекало крај рата, те њихови посмртни остаци почивају у Оснабрику, на официрском гробљу крај Храма великомученика Георгија.

Неколицина је изгубила живот у покушају да побегне из логора, а већина њих је настрадала у бомбардовању Оснабрика 1944. године од стране енглеске авијације.

Од некадашњег логора остала је само једна барака -Барака број 35. Сада о њој брине Удружење за борбу против рата „Барака 35″.

Судбина једног броја преживелих официра била је таква да су одлазили у прекоокеанске земље формирајући тамо српске заједнице. Много их је остало у Немачкој где су основали породице.

Њихови потомци и данас су окупљени око српског храма у Оснабрику, изграђеног 1967. године.

Тај храм посвећен је Светом великомученику Георгију и у њему се води веома активан живот и дружење свих чланова српске заједнице.

Извор: Општина Рума