СЕДАМ ФИЛМОВА НАГРАЂЕНО НА 6. ФЕСТИВАЛУ „МИСТЕР ВОРКИ“

Доделом награда и пројекцијом најбољих филмова синоћ је у Малој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“ завршен 6. Међународни фестивал једноминутног филма „Мистер Ворки“.

Стручни жири у саставу: Иван Рамљак, аутор документарних филмова и програмски уредник загребачког Тушканца, Гоце Цветановски, редитељ и продуцент из Скопља и Драган Димчић, монтажер и предавач на Факултету драмских уметности у Београду и румска публика наградили су укупно седам остварења најкраће филмске форме.

Гранд при награду фестивала је добио португалски филм Диога Песоа де Андрадеа „Stones on the path“ документарни филм о двоје бескућника у годинама који су нашли срећу у балансирању камења, како стоји у образложењу жирија, због успешног сторителинга који зналачки комбинује социјалну тему са уметношћу.

Најбоље домаће остварење је суперхеројски филм Петра Бачкоње „Телесни лавиринт„, док је најбољи страни филм француски „Evanescent„, Луиса Жана Деказеа, дело поетско-филозофског доживљаја пролазног и непостојаног, а ипак вечног.

Додељене су и три специјалне награде и то за: португалски филм „Бели слон“ Андрé Алмеиде Родригуеса, који на једноставан и ефектан начин говори о промашеној инвестицији, а то је тема коју на Балкану сви јако добро разумемо, сагласан је жири; немачки анимирани филм „Landkauf amazonas“ због естетског приступа једном од најважнијих проблема за опстанак планете Земље: како спасити амазонску шуму; експериментални пољски филм „Extreme proximity„, због веома веште техничке изведбе и третмана звука који доноси интригантну димензију слици.

Најбољи филм по оцени публике је руски хумористички филм Владимира Kонарева „60 секунди„.

Драган Цакић, организатор фестивала, захвалио се свим покровитељима фестивала, Општини Рума, спонзорима, медијској подршци, а највише румској публици, због које се фестивал и одржава.

Извор: Општина Рума