СЕДАМ НАГРАДА ЗА ПЕЋИНАЧКУ „ЈЕЛЕНУ – ЖЕНУ КОЈЕ НЕМА“

Позоришна представа „Јелена – жена које нема“, рађена у продукцији пећиначког Културног центра, под покровитељством пећиначке локалне самоуправе, освојила је треће место на 46. Зонској смотри драмског стваралаштва Срема, одржаној од 19. до 26. априла у организацији Центра за културу, туризам и спорт у Беочину, а под покротељством Савеза уметничког стваралаштва Војводине и општине Беочин.

Одлуком селектора, позоришног и филмског редитеља и књижевника Милана Белегишанина, представа пећиначког ансамбла остварила је пласман на 59. Фестивал аматерских позоришних друштава Војводине, који ће бити одржан у Бачкој Паланци од 16. до 24. маја ове године. Директор пећиначког КЦ-а Јован Деврња истакао је да је у историји централне установе културе у општини Пећинци први пут остварен оволики успех.

„Представа је једна од три најбоље у Срему и једна од осам најбољих у Војводини, а чланови Драмске секције наше установе по први пут за ових 45 година појавиће се на фестивалу који ће окупити најбоље глумачке дружине из Војводине. Поред целокупног успеха саме представе, чак три од четири глумца из наше секције награђени су признањима што нам говори да и у мањим срединама треба неговати даровите и талентоване људе и децу“ – истиче Деврња.

Редитељ представе је студент треће године позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности у Београду, Слободан Станковић из Пећинаца, који истиче да је ове године имао на располагању малу, али изузетно вредну и талентовану екипу.

„Пласман у виши ранг такмичења и шест награда за глумачка остварења само су потврда да корачамо добрим и квалитетним путем. И даље ћемо се залагати за то да сценско стваралаштво живи и у мањим срединама, каква је наша, и да га негујемо како међу одраслима, тако и међу најмлађима“ – изјавио је Станковић и додао да се екипа већ припрема за наступ у Бачкој Паланци који је планиран за другу половину маја.

Мерима Радивојевић је за улогу Ружице награђена признањем селектора за најбољу женску епизодну улогу у оквиру целог фестивала, Бојан Наић, који у представи тумачи новинара Небојшу, освојио је диплому за најбољу мушку улогу у представи и похвалу селектору за глумачко остварење у оквиру целокупног фестивала, док је Катарина Девчић из Пећинаца, која тумачи незапослену професорку књижевности Јелену, својим талентом оставила утисак како на стручне позоришне ствараоаце, тако и на публику: жири публике ју је наградио за најбољу женску улогу у представи, добила је признање селектора за најбоље глумачко остварење у оквиру целокупног фестивала, као и диплому жирија публике за најбољу главну женску улогу у оквиру целокупног фестивала.

„Морам да нагласим да је ово моје дебитантска улога и појављивање на „даскама које живот значе“. Иако овај хоби тражи велико залагање и труд, па и одрицање, посебно је драгоцен осећај када неко из света позоришта примети таленат. Није лако сат и по времена држати пажњу публици, али то чиним са великим задовољством и заиста сам уживала бавећи се овим комадом и ликом.“ – истакла је троструко награђена чланица Драмске секције.

Наступ на такмичарском фестивалу био је и претпремијерно извођење, а премијерапред пећиначком публиком планирана јеполовином маја.

Извор: Општина Пећинци