СЕГЕДИН ДОБИО СРПСКУ ОСНОВНУ ШКОЛУ

Готово 180 година након што се у Сегедину први пут заорила Химна Светом Сави, у том граду је забележен још један историјски тренутак, везан за Србе: трећег септембра ове године почела је да ради Српска основна школа.

После обимних припрема и низа важних састанака представника српске заједнице и Владе Мађарске, један од најважнијих договора на тему отварања Српске основне школе у Сегедину, уприличен је почетком августа ове године, када су се састали мађарски вицепремијер Жолт Шемјен, представник српске заједнице у Мађарском парламенту Љубомир Алексов и председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић-Сутор. После тог састанка, на седници Владе Мађарске донета је одлука да се за оснивање Српског образовног центра у Сегедину обезбеди 1 милијарда и 400 милиона форинти, што је знатно више од првобитно обећаног износа. Српски образовни центар ће, према неким рачуницама, највероватније у пуном капацитету почети да функционише 2020. године.

Међутим, један његов део опочео је рад 3. септембра ове године. Првом радном дану Српске основне школе у Сегедину, 2. септембра претходило је свечано отварање школске 2018/2019. године. У изнајмљеним просторијама, у згради на Булевару Москва под бројем 11, уприличена је пригодна свечаност. Након интонирања српске и мађарске химне у веома лепо опремљеној учионици, у кругу шесторо ђака и њихових родитеља и многобројних заинтересованих мештана и Срба из околине, чин призивања Светог Духа за почетак школске године обавио је протонамесник Далибор Миленковић, парох сегедински, који је на крају свечаног обреда честитао на историјском тренутку и захвалио се свима који су допринели оснивању Српске основне школе.

Поздравне речи присутнима, међу којима су били и ђаци прваци сегединске Српске основне школе Федра Шарњаи, Анастасија Мићић, Жофиа Футо, Булчу Хомпот, Иван Золтан Карпати и Теодор Радић, упутила је учитељица Снежана Дошић, која се прихватила великог изазова да на пут поведе прву генерацију новоосноване српске образовне установе. Она се најпре обратила својим првацима: „Драги ученици, школа је место где ћете стећи нова знања, отворити врата новим искуствима, стећи пријатеље. Нека ваши школски дани буду лепршави и весели. Ми, ваши учитељи, помоћи ћемо вам свим срцем да савладате школске задатке и да се лепо осећате у школи. Радоваћемо се заједно са родитељима, свим вашим успесима.“

На крају свог поздравног говора, Снежана Дошић се захвалила др Јованки Ластић, директорки будимпештанског Српског образовног центра „Никола Тесла“, Вери Пејић-Сутор, председници Самоуправе Срба у Мађарској и свима који су дали допринос на пољу остварења замисли оснивања Српске основне школе. Она се уједно, у име својих колега Милорада Станића и Душице Зорић, захвалила и на максималним условима за рад који су обезбеђени.

На сцену су ступили ђаци прваци, који су на српском и мађарском језику извели своје рецитације, а затим се присутнима обратила Вера Пејић-Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској. Она је нагласила да је отварање школске године у Српској основној школи у Сегедину од историјског значаја: „Давнашњи план нам је била Српска школа у Сегедину и, ево, сан нам се остварио“, рекла је председница земаљске српске самоуправе, која се захвалила педагозима што су прихватили да раде управо у овој установи, а деци пожелела успешан рад, много среће, радости, дружења.

На крају свог говора, Вера Пејић-Сутор је обећала да ће настојати да школи обезбеди још боље услове за функционисање. Иако конкретно није именовала зграду на Тргу Калвин, ипак, председница је најавила скорашњу адаптацију зграде у самом центру града, где ће у року две године наставити да живи проширени Српски образовни центар у Сегедину.

Директорка Српског образовног центра „Никола Тесла“, др Јованка Ластић, рекла је да је овај дан чекала са великим узбуђењем. „Требало пуно труда и енергије да се ово оствари, а у вези са оним што је Вера најавила, ја ћу рећи да се надам, а и свим силама ћу радити на томе да следећег 1. септембра у згради на Тргу Калвин крене са радом Српско забавиште са две забавишне групе и Српска основна школа“, рекла је директорка и захвалила се родитељима што су указали поверење и дали своју децу у сегединску Српску основну школу.

Међу родитељима који су своју децу дали у сегединску Српску основну школу је и др Вера Сутор-Карпати, која је за наш лист изјавила: „Драго ми је што је отворена Српска основна школа. Наш син је још прошле године могао да крене у школу, али тада нисмо хтели да га упишемо, јер га онда не бисмо могли дати у нашу образовну установу. Зато смо причекали годину дана и ево, кренуо је у нашу школу, што је фантастичан доживљај.“

Учитељица Снежана Дошић, није непозната Србима у Мађарској, будући да је радила у будимпештанској Српској основној школи.
„Велики је изазов. У једном моменту мислила сам да је и лудост, зато што сам имала једно сигурно радно место. Добила сам четврти мандат за директора једне велике школе и водила један колектив од 70 запослених (у Молу, Србији – прим. аутора), али, када су ме позвали да се прихватим овог великог задатка, једноставно, нисам могла да одбијем, јер ми је то јако велика част. Трудићемо се сви ми – бићемо једна мала породица“, рекла је Снежана дошић за наш лист.

Милорад Станић такође директорско место једне образовне установе у Лозници напустио ради ангажмана у сегединској Српској основној школи.
„Припремили смо наставни план који удовољава мађарским прописима и стандардима и спремни смо да кренемо у походе. Са децом ћу пуно шетати, играти се, јер кроз игру је много лакше постићи добре резултате и унапредити њихов развој“, рекао нам је господин Станић. Додајмо и то да ће трећи члан малог педагошког колектива Душица Зорић, предавати мађарски језик и то недељно три часа.

На крају свечаног отварања школске године, глумци Српског позоришта у Мађарској извели су комад за децу под насловом „Насредин хоџа.“

 

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта