СЕКРЕТАР ИВАНИШЕВИЋ НА СУСРЕТИМА МАТИЦЕ И ДИЈАСПОРЕ: СВЕ НАС СПАЈА ЉУБАВ ПРЕМА СРБИЈИ

Данас се на Новосадском сајму и у Привредној комори Војводине одржавају конференција и самит „Сусрет матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије“, у организацији Удружења „Корени“, а уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Града Новог Сада, покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и других институција и организација из земље, региона и дијаспоре.
Пре три године основано је Удружење матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије ,,Корени“, које улаже велике напоре да споји људе који воде порекло из Србије и региона. Идеја оваквог окупљања, према речима организатора, јесте „нови облик целовите жеље и одговорности за нова и боља времена, те да је окупљање родољубивих, добронамерних снага давање доприноса изградњи модерне, уређене, развијене, патриотске државе, на темељима вредности из прошлости, а у складу са вредностима данашњег времена.
Учествујући на данашњој конференцији, добитник плакете, односно повеље и захвалнице, као пријатељ и један од покровитеља ове манифестације, покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да је повезивање са коренима  људи са ових простора веома значајно за очување традиције, културе, особености и свега што нас чини једним народом.
„Данашњи сусрет је сусрет пријатеља, сусрет браће која разговарају о истим темама. Не постоје ‘они и ми’ – ми смо једно. Идеја јесте да се боље упознамо, да видимо које су то могућности инвестирања са обе стране. Покрајински секретаријат за привреду и туризам ће упутити предлог организаторима и учесницима да се омогући студентима са факултета, превасходно Економског факултета у Суботици и Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду који су у оквиру заједничких споразума са Секретаријатом препознали велику улогу повезивања академске заједнице и привреде, али и других факултета у Војводини, обављање стручне праксе код наших земљака који живе и раде у иностранству. Позив јесте да инвестирају у нашу земљу, али и да се отвори линија могућности да млади будући стручњаци имају где да стекну знање и искуство у најбољим компанијама које воде наши људи у дијаспори, како би га применили на територији Републике Србије“, рекао је Иванишевић, додавши да највећа спона матице са дијаспором лежи у љубави према Србији.
У протеклом периоду, формиран је значајан број одбора у више земаља, утврђени су принципи, начин и организација рада, на челу са Удружењем „Корени“. Осетно је да је постојала потреба за повезивањем, како људи тако и привреде, предузетништва, у области туризма, са циљем изградње матице и дијаспоре на заједничким полазним основама, а уз обостран интерес и подршку.
Данашњи самит су подржали и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Покрајински секретаријат за културу, културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Учесник и говорник на пленарној седници био је и покрајински секретар Александар Софић.
У оквиру пленарне седнице самита, покрајинском секретару др Иванишевићу су додељене Повеља и захвалница за изузетан допринос и неизмерну подршку раду Удружења „Корени“, које је уручио председник Удружења Стојан Стевановић.
На данашњем самиту, потписан је и споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Удружења „Корени“, што представља корак даље у сарадњи од обостраног интереса.
Повеље за изузетан допринос уручене су данас и Граду Новом Саду и народном посланику Милимиру Вујадиновићу.