СЕКРЕТАР ИВАНИШЕВИЋ У ПОСЕТИ БОГОСЛОВИЈИ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић боравио је данас у посети Богословији „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима и том приликом потписао уговор са ректором протојерејем мр Јованом Милановићем о додели бесповратних средстава Богословији у износу од четири милиона динара.

Овим уговором се додељује субвенција по јавном конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам намењеном верском туризму и то Богословији као непрофитној образовној установи, за промотивне активности и представљање туристичких потенцијала и капацитета, као за промоцију и очување културно-историјског наслеђа и садржаја од вредности за будућа поколења.

„Данас потписујемо уговор који би требало да обогати понуду самих Сремских Карловаца, места од посебног историјског значаја. Изузетна је част бити у могућности да сарађујете са Богословијом и новац који ћемо уложити сачуваће културно и материјално благо које јесте традиција нашег народа. Потписивањем овог уговора започињу активности на развоју верског туризма на територији АП Војводине“, рекао је Иванишевић.

Он је такође истакао да је сам циљ овог и сличних улагања у Сремске Карловце добијање титуле „центра верског туризма“, одакле ће кретати све друге туре, попут обиласка фрушкогорских манастира и других верских објеката у Војводини.

Ректор Богословије протојереј мр Јован Милановић истакао је да је овим уговором обухваћено представљање културног и духовног наслеђа, те да ће књиге и остала добра од значаја наћи свој пут од полица до корисника, у новом, рестаурираном и обновљеном руху.

„То је битно како за потребе људи који долазе са стране, који ће имати прилику да се упознају са историјом и традицијом нашег народа, као и са овом просветном институцијом, најстаријом у нашем народу, тако и за све оне који из својих верских побуда воле да дођу у Сремске Карловце“, рекао је ректор Милановић.

Свечаном потписивању је присуствовао и в.д. помоћник покрајинског секретара за област туризма Милан Јарић.

Након свечаног чина, секретар Иванишевић је уписао и своја запажања и импресије у Књигу утисака Богословије.