СЕКРЕТАР МИЛОШЕВИЋ УРУЧИО УГОВОРЕ НЕЗАПОСЛЕНИМ ДОКТОРИМА НАУКА

У оквиру програма „Право на прву шансу“, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност и ове године је обезбедио средства за ангажман незапослених доктора наука у научноистраживачким институцијама на територији АП Војводине.

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић уручио је данас два уговора истраживачима – реализаторима који су испунили услове конкурса и добили могућност да предложене пројекте реализују на Филозофском факултету у Новом Саду у наредних 12 месеци, што ће Секретаријат финансирати са 2,8 милиона динара. Оба кандидата биће ангажована на пројектима Одсека за историју.

Честитајући кандидатима, секретар Милошевић им је захвалио што су конкурисали и поручио да на њих рачунамо у годинама које долазе.

„На недавној седници Скупштина АП Војводине је донела Покрајинску скупштинску одлуку о доношењу Програма развоја високог образовања и научноистраживачке делатности у АП Војводини до 2030. године. Тим програмом предвиђено је да, поводом двестоте годишњице рођења Светозара Милетића, 2026. године, буде отворен Институт за друштвене и хуманистичке науке. Војводина је зрела за такву посвећеност бројним темама које су одавно постале дневнополитичке, политикантске и крајње некритички сагледаване, с обзиром на чињеницу да имамо много обавеза у односу на њих – језичких, филозофских, историјско-правних и етничких“, нагласио је Милошевић.

Обраћајући се докторима наука који ће први пут радити као истраживачи, ресорни секретар је указао на неопходност ентузијазма, посвећености и марљивости у будућем раду и пожелео носиоцима пројеката да буду озбиљни кандидати управо у научноистраживачким процесима у својој струци, јер је, како је рекао, историја тумачена у контексту истине – наука која првенствено представља велики изазов.

Проф. др Ђура Харди, ментор једног од кандидата, подсетио је на то ће Одсек за историју Филозофског факултета у Новом Саду следеће године напунити 70 година постојања.

„Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност доследно прати рад младих научника, поготово оних који су докторирали у некој од наших најпрестижнијих установа, и на тај начин их охрабрује да не посустану, већ да наставе свој научноистраживачки рад“, казао је Харди.