СЕКРЕТАР РАДОЈЕВИЋ ОБИШАО ОПШТИНЕ ОЏАЦИ И АПАТИН

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић данас је обишао пољопривредна газдинства Валент у Лалићу у општини Оџаци и реконструисано постројења за прераду воде у Сонти у општини Апатин.

Са газдинством породице Валент, која се бави повртарством, претежно узгојем кромпира,   ресорни покрајински секретаријат интензивно сарађује још од 2017. године. Преко конкурса за доделу средстава, склопљни су уговори у вредности близу 11 милиона динара, од чега је субвенција Покрајинског секретаријата била скоро седам милиона. Само ове године потписани су нови уговори у вредности три милиона, а субвенција из покрајинског буџета је два милиона бесповратно.

У фокусу рада Покрајинског секретаријата за пољопривреду су управо улагања у интензивну пољопривредну производњу. Путем комплетног пакета подршке овом газдинству обезбедили смо набавку од система за наводњавање, тифона, агрегатне пумпе, до савремене пакерице и сада стиже и нови калибратор“, изјавио је др Радојевић.

Газдинство породице Валент годишње произведе око хиљаду тона кромпира и, према речима домаћина, без система за заливање данас је незамисливо бавити се повртарством, те су зато добијене субвенције значајне, као и за опрему за паковање, како би се производ лакше пласирао на тржишту.

Покрајински секретар за пољопривреду је нагласио да тај пример треба да охрабри све младе људе да се баве интензивном пољопривредном производњом, где субвенције износе и до 70 одсто инвестиције.

Радојевић је посебно похвалио службе Општине Оџаци, као и  пољопривреднике из ове локалне самоуправе, са којима је Покрајински секретаријат за пољопривреду за четири године заједнички уложио преко 400 милиона динара у развој, највише у заливне системе и физичку имовину газдинстава.

У Сонти, насељу које припада општини Апатин, заједно са председником Општине Миланом Шкрбићем, др Вук Радојевић је обишао постројење за прераду воде у чију реконструкцију је уложено близу 20 милиона динара, од чега је учешће Покрајинског секретаријата за пољопривреду скоро 80 одсто. 

Сумирајући  укупну сарадњу са Општином Апатин, Радојевић је рекао је да је заједнички уложено  око 260 милиона динара у различите пројекте.

Приоритет је имала област водоснабдевања, па је тако прошле године са 25 милиона динара реконструисано и постројење за прераду воде у самом Апатину, а ове године  је потписан је уговор за изградњу новог бунара, који ће допринети стабилности снабдевања водом житеља овог места. Са циљем да се побољша квалитет живота и у малим срединама, како је нагласио Радојевић, више од 100 милиона динара уложено у водоводну мрежу, али и за уклањање дивљих депонија са државног земљишта, уређење атарских путева, комасацију, уређење каналске мреже.

Председник Општине Апатин похвалио је сарадњу са Покрајинским секретаријатом за пољоприовреду и посебно истакао значај који за житеље Апатина има изградња новог бунара, чиме ће се предупредити евентуална несташицу воде с обзиром да се стари  бунар исцрпео.