СЕКРЕТАР РАДОЈЕВИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА САНАЦИЈИ БУНАРА У НАКОВУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић посетио је данас град Кикинду, где је заједно са градоначелником Павлом Марковим обишао радове на санацији бунара у насељу Наково. Ово је један од 25 бунара предвиђених за санацију, а укупна вредност инвестиције износи близу 20 милиона динара.

Радојевић је истакао да ће санација бунара допринети побољшању услова за живот становника Накова, као и свих насеља на територији града Кикинде, посебно у области водоснабдевања. Он је навео да су за последње три године Покрајински секретаријат за пољопривреду и ова локална самоуправа Севернобанатског округа заједнички уложили преко 100 милиона динара у тамошњу водоводну и канализациону мрежу.

„Имајући у виду иницијативу Града Кикинде да треба издвојти средства за санацију изворишта, ми смо се определили да подржимо реализацију овог пројекта. Ови бунари никада до сада, откако су били избушени, нису били санирани. Мишљења смо да их треба санирати и довести их у пуну функцију, чиме повећавамо капацитет и квалитет пијаће воде. Битно је да обезбедимо свим становницима ове средине стабилан доток пијаће воде, како би се њена потрошња одвијала несметано“, рекао је Радојевић. Он је овом приликом нагласио колико је важно да је једна локална самоуправа проактивна и да квалитетно припреми пројектно-техничку документацију, а да је ресорни секретаријат ту да финансијски подржи њихову реализацију.

Радојевић је изнео и податак да су за ове три године ресорни секретаријат и Град Кикинда остварили преко 200 милиона динара заједничких инвестиционих пројеката. То говори о чињеници, како је Радојевић нагласио, да Покрајински секретаријат води бригу о Кикинди, али и о свим насељеним местима на овој територији. Посебно је важно, према његовим речима, да се у селима подигне ниво квалитета комуналне инфраструктуре, пре свега водоводне и канализационе, и за то се из Покрајине издвајају знатна финансијска средства.

„План је да се и у наредној буџетској години издвоје велика буџетска средства за ове и сличне пројекте. Зато позивам све локалне самоуправе да припреме пројектно-техничку документацију, која представља пут за њихову реализацију“, нагласио је на крају ове посете Радојевић.

Градоначелник Кикинде Павле Марков подсетио је на то да је бунар у Накову, један од 25 који су обухваћени пројектом, изграђен 1978. године.

„Пре 15 година бунар је претрпео хаварију и од тада није у функцији. Санација подразумева вађење пумпе и цеви које су упале у бунар и спречиле доток воде, а са завршетком радова – у фебруару наредне године – очекује се боље водоснабдевање Накова, узимајући у обзир да село тренутно има још два бунара“, рекао је Марков.

Санирање бунара, према речима градоначелника Кикинде, започето је плански због будуће фабрике воде и постројења за прераду пијаће воде по селима.