СЕКРЕТАР РАДОЈЕВИЋ ОТВОРИО НАУЧНИ СКУП ПОСВЕЋЕН РАЗВОЈУ ТРАКТОРА И ПРИМЕНИ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈА

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, отворио је данас 25. Научни скуп „Правци развоја трактора и примене обновљивих извора енергије“ на Пољопривредном факултету у Новом Саду, на којем је било речи о тренутном стању пољопривредних машина у нашим пољопривредним газдинствима, те могућностима за њихову обнову.

Учесници овог научног скупа, одржаног у организацији Департмана за пољопривредну технику, истакли су да подстицаји државе значајно утичу на могућност обнављања возног парка у пољопривреди.

Др Радојевић је отварајући ово традиционално окупљање, истакао да Покрајински секретаријат за пољопривреду, који и финансијски подржава одржавање оваквих научних скупова, на тај начин упућује јасну подршку промовисању нових научних достигнућа и њиховој примени у пракси.

„ У претходном периоду , од две и по године, успели смо да направимо један искорак у нашем раду и, по први пут, у 2017. години, спроведемо и конкурс за набавку нове погонске и прикључне механизације.Инвестирано је око 500 милиона динара у ову сврху, што је реализовано кроз 133 уговора“, подсетио је Радојевић и додао да је то био добар корак, начињен у сусрет ИПАРДУ, који од 2018. године стоји на располагању корисницима за обнављање пољопривредне механизације.

Он је подсетио предаваче овог значајног скупа, чија је основа окупљања у сагледавању целокупне слике када је пољопривредна механизација у Србији у питању, као и могућности њеног обнављања, да је ресорно министраство прошле године омогућило да сви пољопривредници који конкуришу са предрачунима, практично добију субвенцију за набавку нове механизације.То је према подацима, које је Радојевић изнео, преко 1.700 захтева, а вредност подстицаја износила је близу 2,2 милијарде динара.

Др Радојевић је указао да је, кроз ову сихрону меру Секретаријата и Министарства за пољопривреду, укупно 2,6 милијарде динара у прошлој години уложено у нову погонску механизацију, што је био значајан стимуланс домаћим пољопривредницима.

Ресорни секретар је као изузетну меру и на покрајинском и републичком нивоу, навео и стартап програм, који се одвија већ другу годину и намењен је младим пољопривредницима за набавку нове прикључне механизације. За ове две године, како је навео, потписано је и близу 100 уговора по овом основу, а вредност улагања била је око 162 милиона динара.

У контексту даље подршке, Радојевић је најавио да је, предлогом буџета за 2019. годину, предвиђено да износ за младе пољопривреднике буде повећан за 250 милиона динара, што ће допринети набавци додатне нове механизације за ову циљну групу.

Он је указао и на повољне кредитне линије, које нашим пољопривредницима, стоје на располагању преко покрајинских фондова.

Др Радојевић је поручио да пољопривредници инвестирају у механизацију, уз озбиљну анализу економске оправданости такве инвестиције. То ће, како је истакао, допринети поседовању адекватну механизацију у односу на реалне потребе, што је у складу са рационалним и пословањем.

Поред декана Пољопривредног факултета проф. др Недељка Тице, присутне су поздравили и остали организатори овог научног скупа, а реч је о представницима Научног друштва за погонске машине, тракторе и одржавање – ЈУМТО, Друштва за развој и коришћење и развој биогорива – БИГО и Агенције за безбедност саобраћаја.