СЕКРЕТАРИ НЕНАД ИВАНИШЕВИЋ И ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ПРИРЕДИЛИ ПРИЈЕМ ДОБРОДОШЛИЦЕ ЗА РУСКЕ ТУРИСТЕ И ГАСТРО-СТРУЧЊАКЕ

Пријем добродошлице за представнике удружења и пројектног тима ,,Из Србије с љубављу“ и еминентне стручњаке из области гастро-индустрије и туризмологије из Руске Федерације, уприличен је данас у Покрајинској влади, а домаћини су били покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Пројекат „Из Србије с љубављу“ дефинисан је почетком текуће године и обједињује традицију, културу, историју и богатство укуса Републике Србије, као и АП Војводине и њених особености, те пружа нову перцепцију свих наведених аспеката наше земље, а превасходно из перспективе страног туристе. Иницијатива је потекла из потребе да се разноврсност и богатство културе, наслеђа, гастрономије и винарства Србије и АП Војводине што боље представе и дефинишу као јединствен туристички бренд.

Учесници пројекта су иницијатори организовања туристичких посета нашој земљи, како већих група, при чему се очекује посета три веће групе до краја године, укључујући и ону која тренутно борави у Војводини, тако и мањих група из Русије које долазе у интервалима од по три недеље.

Секретар Иванишевић је овом приликом похвалио сам концепт и иницијативу организационог српско-руског тима ,,Из Србије с љубављу“, јер пројекат носи симболику ,,повратка у нормалан живот“.

,,Посета туриста и стручњака из Руске Федерације у условима пандемије свакако је веома значајан почетак развоја односа у области туризма између двеју земаља. Сматрам да ова група која је већ пропутовала свет може да посведочи о квалитету српских вина, што јесте прави пут ка креирању бренда наше земље, јер тиме градимо посебну слику о аутохтоним сортама на територији АП Војводине“, рекао је Иванишевић, додавши да се на овај начин може говорити и о извозу великих количина квалитетног вина и других производа на тржиште Руске Федерације.

Он је навео да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам препознао и подржао овај пројекат, те да ће настојати да се заједнички реализују све активности са пројектним тимом, како би што више руских туриста посетило нашу земљу и искусило њена богатства.

Пројекат обједињује винске туре и обиласке сеоских домаћинстава, винарија, угоститељских, али и верских, те културно-историјских објеката и локација од историјске вредности, а кроз ауторске, туристичке руте, базиране на аспектима енологије и специјализоване гастрономије.  Ови посетиоци су у прилици да искусе специфична гастрономска путовања, почев од мастер курсева вина, дегустација хране, алкохолних и безалкохолних пића, тзв. слепе дегустације, прављења личних винских купажа, а све у духу традиције и мултикултуралног, мултиетничког духа нашег поднебља.

Покрајински секретар за културу Драгана Милошевић истакла је да је једна посета Републици Србији и АП Војводини мало времена да се сагледају сви потенцијали, културно-историјско наслеђе и све особености појединих крајева наше земље, те да је неопходно посветити посебну пажњу верским и историјским објектима.

Милошевићева је такође додала да је веома важан и уметнички аспект сарадње двеју земаља, попут размене студената и уметника, док ће Секретаријат за културу упутити и препоруку за најзначајније фестивале и културно-уметничке манифестације које свакако завређују пажњу страног туристе.

Удружење ,,Из Србије с љубављу“ и његов стручни пројектни тим сагледавају сва искуства туриста који посећују Србију, трудећи се да укључе све појединости у своје туре и аранжмане, сходно интересовањима посетилаца, а како би формирали и подигли свест туриста из Русије, и сам концепт бренда Србије као туристичког и гастрономског тржишта.