ШЕТЊА КРОЗ ЦЕНТАР ЗРЕЊАНИНА, ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА АУТИЗМА: НИСМО ДРУГАЧИЈИ, САМО ВИДИМО СВЕТ ДРУГАЧИЈЕ

Под слоганом “Нисмо другачији, само видимо свет другачије” и шетњом кроз центар Зрењанина, ученици Основне и средње школе “9. мај”, којима су се придужила и деца из основнe школe “Вук Караџић”, обележили су данас Светски дан аутизма, 2. април. ОСШ “9. мај” обележава овај датум од 2008. године, јавним скупом, шетњом и пуштањем симболичних плавих балона, с циљем да укаже на присуство наших суграђана с тим тешким развојним поремећајем и на потребу да такве особе имају што већу подршку родитеља и заједнице, у целини. 

Окупљенима су се на Тргу слободе придружили и градоначелник Зрењанина Симо Салапура и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, који су пренели подршку Града Зрењанина особама с аутизмом и напорима које на њиховом образовању и едукацији свакодневно чине васпитачи у ОСШ “9. мај”. 

 Вечерас и сутра ће “Водоторањ”, пешачки мост и мост код Полицијске управе, бити осветљени плавом бојом. 

Директорка ОСШ “9. мај” Снежана Вукић рекла је да ту школу у овој школској години похађа тридесеторо деце с аутизмом и да се тај број током последњих десет година повећао.
“Једина идеја и циљ данашњег окупљања јесте да укажемо јавности, да информишемо и едукујемо, да особе с аутизмом постоје у нашој средини и да су укључене у образовни систем. Понашање сваке такве особе је јединствено и упркос њиховим различитим способностима, све особе са аутизмом имају тешкоћу да свет око себе разумеју онако како га разуме већина људи “, поручила је Вукић. 

 Аутизам је развојни поремећај комуникације и социјалне интеракције који се јавља у раном детињству и траје до краја живота. Особе с аутизмом имају проблем у учењу, почев од раног усвајања основних навика, па до стицања апстрактних знања и социјалних вештина. Сметње су највише изражене у домену комуникације, у разумевању и прихватању правила и захтева које социјалне ситуације постављају и усклађивању сопственог понашања тим ситуацијама. 

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом саопштава да је аутизам дијагностикован једној од 68 особа, што значи да у Европи тренутно живи oкo 7 милиона особа из аутистичног спектра. 
“Уколико се узму у обзир и њихове породице, може се рећи да је преко 20 милиона Европљана на директан или индиректан начин повезано са аутизмом. Због непостојања Националног регистра особа са инвалидитетом, у Србији се не зна тачан број особа из аутистичног спектра. Али, на основу поменуте преваленце аутизма, са сигурношћу се може тврдити да их је неколико десетина хиљада”, наводи се у саопштењу тог удружења, поводом 2. априла, Светског дана аутизма.

Извор: Град Зрењанин