ШЕТЊОМ КРОЗ ЦЕНТАР ГРАДА И ПУШТАЊЕМ ПЛАВИХ БАЛОНА ОБЕЛЕЖЕН ЈЕ ДАНАС СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ – ПОРЕД ПОРОДИЦЕ ЗА ОСОБЕ СА АУТИЗМОМ ВАЖНА ЈЕ И ПОДРШКА ДРУШТВА

Поводом обележавања Светског дана особа са аутизмом градоначелник Симо Салапура примио је данас у свом кабинету представнице Удружења за помоћ особама са аутизмом средњобанатског округа „Плави круг“.

Удружење је основано ради остваривања циљева у области заштите и остваривања људских права особа са аутизмом, а данас се, између осталог, разговарало и о могућој сарадњи тог удружења и Града Зрењанина.

Иначе, циљ „Плавог круга“ је и укључивање и покретање иницијативе за доношење прописа ради проширивања и усавршавања система заштите особа са аутизмом. Радиће се и на организовању радионица, културних и спортских активности, као и на покретању разних акција за помоћ аутистичним особама и њиховим породицама.

У оквиру обележавања Светског дана особа са аутизмом, Основна и средња школа “9. Мај”, организовала је данас шетњу главном градском улицом, а потом и пуштање плавих балона са Трга слободе, у циљу подршке особама са аутизмом.

Поред ученика других зрењанинских основних и средњих школа и деце из Предшколске установе, подршку су дали и представници Града Зрењанина – заменик Саша Сантовац, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић и члан Градског већа Саша Кандић.

Заменик градоначелника Саша Сантовац казао је да Град Зрењанин традиционално учествује у обележавању Светског дана особа са аутизмом и да је породица веома важна, али и друштво које схвата потребе особа са аутизмом, а да је данашња шетња један од начина да им се пружи подршка.

Снежана Вукић, директорка Основне и средње школе „9. мај“ казала је да се та школа, као и сваке године, придружује глобалном обележавању светског дана особа са аутизмом кроз разне пригодне активности.
– Локална самоуправа даје пуну подршку прикључујући се нашој шетњи кроз центар града, такође, ове године на иницијативу градоначелника Симе Салапуре организована је и изложба у холу Градске куће где наша ученичка задруга излаже своје радове. Захваљујем се овом приликом и компанији „Гомекс“ која нам увек обезбеђује балоне, овај пут плаве, али и свим другарима из основних и средњих школа, као и деци из Предшколске установе Зрењанин који су дошли да дају подршку деци и особама са аутизмом и њиховим породицама – казала је Вукић.

Подсетила је и да је крајем марта организована трибина која се тицала исхране деце са аутизмом, а у организацији школе „9. мај“, удружења „Плави круг“ и Културног центра.
– Трибина је била прилично посећена и то говори да смо одабрали праву тему, а у плану је да то буде пракса и у будућем периоду, да бирамо теме како бисмо олакшали животе породица особа са аутизмом – навела је она.

Светски дан особа са аутизмом обележава се 2. априла.
Аутизам је развојни поремећај комуникације и социјалне интеракције који се јавља у раном детињству и траје до краја живота. Особе с аутизмом имају проблем у учењу, почев од раног усвајања основних навика, па до стицања апстрактних знања и социјалних вештина. Сметње су највише изражене у домену комуникације, у разумевању и прихватању правила и захтева које социјалне ситуације постављају и усклађивању сопственог понашања тим ситуацијама.

Извор: Град Зрењанин