ШИД ПРОСЛАВИО ГРАДСКУ И ЦРКВЕНУ СЛАВУ

Шид је свечано обележио градску и славу саборног храма, Пренос моштију Светог оца Николаја. Свечаност поводом градске славе, Светог Николе летњег, започела је у Месној заједници Шид, а настављена је светом литургијом у цркви Светог оца Николаја, коју је служио епископ сремски господин Василије.

По завршетку литургије, централним градским улицама прошла је традиционална литија. Поворку верника, са свештенством и црквеним барјацима, на челу са иконом Светог Николе летњег, пратио је велики број грађана. Програм прославе градске и црквене славе Шида настављен је у порти саборног храма, који је изграђен давне 1785. године, а Шид је статус града добио у време Марије Терезије, маја 1773. године.

Богат културно уметнички програм извело је СКУД „Свети Сава“. И ове године је поводом градске славе уручено Светоникољско признање, највеће градско признање које Месна заједница Шид традиционално уручује појединцима и колективима који су својим радом допринели афирмацији града. Овогодишњи добитник признања је писац Веселин Вучковић.

Извор : Општина Шид