ШИМОН ЦУБОТА ПОБЕДНИК 53. ФЕСТИВАЛА ПОЕЗИЈЕ МЛАДИХ

Шимон Цубота победник је 53. Фестивала поезије младих, најпрестижнијег песничког фестивала за младе у нашој земљи, који је синоћ затворен у Врбасу. Другу награду Фестивала заслужила је песникиња Наташа Гудељ из Подгорице, а трећу млада Дуња Ожеговић, Награду „Станко Симићевић“ добио је Раде Шупић, најмлађи финалиста. Све одлуке донео је једногласно жири којим је председавао Перо Зубац, а чинили су га и Горан Лабудовић Шарло, Иван Лаловић и Данило Јокановић.

Овогодишњем победнику, песнику који комбинује јапанско – српско порекло, рођеном у Бечу а живи и ствара у Београду, ово је било пето учешће у финалном делу манифестације и Врбашани га већ добро познају. До синоћ је био освајач једне треће награде, а од синоћ и победник Фестивала поезије младих.

Скоро као да се извињава, прве речи које је изговорио пред публиком приликом рецитовања своје песме, биле су – Опет ја.

„За мене је Врбас најлепше место повратка, у њему сам упознао многе људе, много тога сам научио не само о поезији и књижевности, већ и, ово је мало опште место, о себи и о људима. Овде увек постоји много љубави, доживљавам овај тренутак веома интезивно и емотивно, и наставићу да долазим у Врбас до краја свог живота, јер се велики његов део не би ни десио без Врбаса и без Фестивала поезије младих. Хвала Браниславу Зубовићу за све, чини ми се да њега нема не би било ни фестивала, он је срце и синоним поезије у Врбасу“, рекао је Цубота. 

Трећепласирана Дуња Ожеговић остаће забележена као финалисткиња у два програма манифестације – прво у централном песничком, а затим и у ликовном програму – Палети младих, што се догодило први пут у више од пола века дугој традицији Фестивала.

„Ово је био први пут да сам се осмелила да на неки конкурс пошаљем рукописе. Такође, ово је први пут и да сам се нашла у овом контексту на јавној сцени. Веома сам срећна јер полако спајам све оне уметности које волим. По занимању сам сликарка, бавила сам се аматерски глумом, али волим и да пишем, мислим да се то надовезује и да употпуњује ту замисао коју имам у свом бићу“, рекла је Дуња Ожеговић. 

Награде су најбољима уручили чланови жирија, а председник Перо Зубац кратко је описао о каквим младим песницима се ради и шта су њихова песничка интересовања и теме.

„За мене су финалисти дивна деца која осећају своје време. Ради се о веома модерној поезији и тешко је било одабрати најбоље; читајући нисам чак ни тражио утицај светске поезије и наше традиције, али ради се о младим људима који изузетно, образовано показују своје знање, своју начитаност и своју емоцију. Друго, не крију да кажу оно шта мисле, у много чему може да се препозна извесна критика света у коме живе, неразумевање шта се све дешава као што се дешава, и сви су различити, то је најбоље. Шимон је ове године послао најбољи циклус песама, ми њега пратимо већ пет година и заблистао је већ прве године. Он Фестивал поезије младих посматра као своју кућу и никада не очекује награду, мислим да је ни сада није очекивао, јер се ради ово врло скромном, а изузетно даровитом и талентованом младом песнику. Пред њим је велика каријера“, оценио је Перо Зубац.

Председник жирија захвалио је Врбасу, свим челним људима локалне самоуправе и људима задуженим за културу, за организацију и очување традиције, а посебно Горану Лабудовићу и Браниславу Зубовићу, како је рекао, „људима на чијим леђима почива фестивал“. „Задовољство ми је кроз дружење и рад у жирију разменити мишљење са тим младим људима“, рекао је Зубац. У име локалне самоуправе подршку Фестивалу поезије младих и у будућности, уз жељу да се већ следећи пут песници сретну у новој згради позиришта, најавила је Марија Милинић, помоћница председника општине Врбас за област културе и образовања.

Секретар Фестивала поезије младих, Бранислав Зубовић поново је у први план ставио важност непрекинутог континутитета фестивала који траје више од пола века, упркос свим изазовима, чак и оним глобалним, као и чињеницу да ти изазови нису нарушили квалитет поезије која се открива у Врбасу, квалитет садржаја и програма манифестације. „Педесет трећи фестивал је заиста одржан величанствено. Од отварања са Владимиром Пишталом, преко портрета песника Благоја Баковића, затим промоције књига фестивалских победника, књига у издању библиотеке, па све до ове заиста, величанствене завршне вечери“, рекао је Зубовић.

У музичком делу финалне вечери наступила је Ана Станић.

Извор: Општина Врбас