СИМПОЗИЈУМ НЕМАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У СРБИЈИ: ЗА РЕЗУЛТАТЕ СУ ПОТРЕБНИ ДОБРА ЕНЕРГИЈА И САРАДЊА

Сомбор је од 22. до 24. маја 2019. године домаћин симпозијума „Немачка национална мањина и Европа“. Отварање симпозијума је уприличено 23. маја у Свечаној сали Скупштине града Сомбора након чега је настављен дијалог на тему положаја националних мањина и заштите европских вредности данас у мултинационалним срединама и актуелним друштвено-политичким односима.

Организатор је Фондација „Konrad Adenauer“, у сарадњи са Градом Сомбором и удружењем Немаца „Св. Герхард“ из Сомбора.

Присутне је у име града поздравила градоначелница Душанка Голубовић.

„Сомбор је седиште Националне заједнице Немаца у Србији. Ово је једна изузетно важна чињеница на коју смо поносни, обзиром да град Сомбор од свог настанка јесте једна мултинационална средина у којој и данас живи преко двадесет различитих националних заједница. Надам се да наши суграђани препознају бројне помаке када су у питању права националних заједница на територији нашег града. Као локална самоуправа афирмисали смо, поред заштите културе и културног наслеђа, и заштиту језика, писма, књижевности, традиције и обичаја националних заједница које живе на територији нашег града“ рекла је градоначелница Голубовић и истакла пример добре праксе и сарадње локалне самоуправе и удружења Немаца „Св. Герхард“ из Сомбора. „Најзначајније међу бројним активностима јесу оне које су везане за употребу немачког језика и писма, пре свега кроз пројекте билингвалне наставе од предшколске установе, па све до краја средње школе и афирмација немачког као првог страног језика. Оно што још увек за нас представља најзначајнији подухват јесте отварање Музеја подунавских Шваба у Сомбору. Немачка национална заједница у Сомбору није највећа, нити је међу највећима, али је заиста једна од најактивнијих и најагилнијих и захваљујући њој смо у стању да говоримо о реализацији ових пројеката. Управо то даје нам једну битну поруку, а то је да су у свему ономе што радимо битни људи, међусобна сарадња, толеранција и партнерство јер се само тако постижу добри резултати“ истакла је Голубовић.

Важност питања положаја националних мањина у Србији потврдило је и присуство генералног секретара председника Републике Николе Селаковића и председника Скупштине АПВ Иштвана Пастора.

„Спољна политика Републике Србије када су у питању односи са другим државама, али и унутрашња политика, однос централне државе, покрајине, али и сваке локалне самоуправе када су у питању односи већинског народа са мањинским заједницама, за циљ управо има да тражимо оно што је заједничко, да своје посебности, идентитетске и културне различитости чувамо, али и да унапређујемо оно што су заједничке везе и споне ради светлије и боље будућности у којој треба да живе наша деца“ нагласио је генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор рекао је да су за опстанак националних мањина од бројки значајнији институционални оквир и енергија која постоји у националној заједници. „Република Србија у протеклим годинама учинила је изузетно значајне кораке у стварању правне регулативе и институционалног амбијента да мањинске националне заједнице могу очувати свој идентитет“ истакао је Пастор и додао да  Србија данас може европској пракси показати добар пример институционалног односа већине и мањина.

Нови председник Националног савета Немачке националне мањине у Србији Михаел Плац је рекао да нова лица која су се нашла на овој конференцији јесу показатељ да постоји узајамна жеља за сарадњу, за остваривање бољих веза и реализацију заједничких пројеката.

Извор: Град Сомбор