SIRUP ZA KAŠALJ OD MEDA I ŽALFIJE

Verovatno pripadate većini koja daje prednost prirodnim lekovima nad farmaceutskim proizvodima. Ako već postoji mogućnost izbora. Priroda nam nudi toliko toga lekovitog. Zašto se ustezati i ne upotrebiti ono što nam je pred očima, na dohvat.

Sam med ( naravno prirodni) se pokazao kao uspešan lek protiv kašlja. Žalfija je poznata kao biljka koja se koristi kao sredstvo protiv raznih upala, pogotovo upale grla i kašlja. Pomešana sa medom daje odličan prirodni sirup, toliko jednostavan za napraviti.

Sastojci

  •  Šolja ili više listova sveže orgnske žalfije.
  •  Šolja ili više domaćeg prirodnog meda.
  • Čista tegla, poželjno kao sa slike, bitno da poklopac dobro prijanja.

Priprema

  • Žalfiju oprati i osušiti.
  • Odvojiti listove od peteljki.
  • Poslagati listove na dno tegle i preliti medom. Trebaće malo vremena da se med slegne.
  • Čistom kašikom promešati i poklopiti. Mešati jednom dnevno ne duže od nedelju dana.
  •  Sami odlučite da li listove ostaviti ili izvaditi. Pažljivo ocediti sav med sa lišća. Ako ste ostavili lišće možete vaditi po potrebi i stavljati list sa medom u šoljicu čaja.
  • Uzimati čajnu kašiku sirupa ili razrediti u šolji tople vode sa limunom.
  • Čuvati propisno zatvoreno na hladnom.
  •  Recept je prilično fleksibilan. Odnos količine žalfije i meda nije striktno određen, više meda – jači, aromatičniji sirup i obrnuto.
  • Nakon par dana lišće će izgledati sparušeno i uvelo, med kao razređen, zato što je lišće ispustilo vlagu.

Ovo je osnovni nazovimo recept, možete dodatvati i kriške oljuštenog limuna. Bez obzira na kašalj, ko voli ukus žalfije može dodavati sirup u čaj ili koktele. Možda kao preliv preko neuspelih suvih kolača. Ima toliko načina, ovo je savet za početak.

Za vojvodjanske.rs: B. M.