СЈАЈНЕ ДВЕ ИЗЛОЖБЕ У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ РУМА

У Завичајном музеју у Руми отворене су две нове, занимљиве изложбе, које сви љубитељи средњовековне историје и етнологије могу погледати у индивидуалним посетама, уз поштовање превентивних мера.
Реч је о изложбама „Обновимо Маглич“ аутора Петра Нешића и Богдана Пантића и „Словачка старопазовачка наива“ ауторке Ане Очовај.
Циљ изложбе „Обновимо Маглич“ је промоција те српске средњовековне тврђаве из 13. века, али и покретање иницијативе да се обнови тај замак, једна од најлепших знаменитости у околини Kраљева.
Изложба није случајно стигла у наш град, јер у оквиру региона који обухвата Завичајни музеј Рума постоји слична тврђава, коју нажалост исто треба да обновити – Kупиник, изјавила је директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић.
„Два историчара ентузијаста један из Депостовца, други из Београда, Петар Нешић и Богдан Пантић су решили да покрену иницијативу за обнову средњовековних утврђења. Почели су са Магличем, изложбу су направили тако што су дроном снимили садашње стање, а како би Маглич требало да изгледа када би се обновио представљено је на једној фантастичној макети. Изложба је отоворена до 23. априла, грађани могу да је виде у индивидуалним посетама, а ако епидемиолошка ситуација дозволи имаћемо и радионице са децом везане за средњевековни живот у оваквом једном утврђењу“, казала је директорица Коњевић и истакла да је средњевековна српска историја некако последњих деценија мало и занемарена, али да она садржи и археолошко и духовно богатство, те да је епидемија корона вируса појачала локални туризам, па су тако све популарнија средњовековна и нововековна утврђења од Петроварадина, Kалемегдана, до Рама, Голупца и Смедерева.
Маглич је средњевековни град из 13.века, задужбина је краља Стефана Уроша Првог, Стефан Урош Први био је син краља Стефана Првовенчаног и Маглич и целу ту долину Ибра у којој се Маглич као локалитет налази саградио је у част своје супруге Јелене Анжујске, коју је довео да буде српска краљица. Маглич је у срцу те долине јоргована, једно од најпосећенијих утврђења, где су Немањићи радо столовали, с обзиром на то да се зна да Немањићи нису имали свој престони град, све до Цара Душана који је Скопље прогласио за престоницу, до тада су они само имали своје резиденције и једна од најлепших је био и средњевековни Маглич.
Изложба „Словачка старопазовачка наива“, је наставак сарадње са Туристичком организацијом Стара Пазова, а овај пут су представљене слике Ане Очовањ, као једне од представника традиционалног живота Словака у суседној општини, рекла је кустоскиња етнолог Завичајног музеја Рума Јелена Арсеновић.
„У суштини овде не би требало говорити о неким правилностима или неправилностима ликовних техника и ликовног израза, него треба напоменути да је то представа из свакодневног живота, радова у пољу, обичаја, делови свадбеног цилуса, од одевања, облачења младе, извођења из куће, делови традиционалног живота у браку. Са богатством колорита и богатством детаља који сведоче о неком приступу свакодневном животу и у љубави и једној радости која се придаје детаљима из живота који нас окружује“, нагласила је Јелена Арсеновић.
Изложба „Словачка старопазовачка наива“ је отворена за посетиоце до 17. априла 2021. године.
Извор: Општина Рума