СКЕЛА НА ТИСИ ОПЕТ У ФУНКЦИЈИ: ТАРАШАНИ КОНАЧНО ЗАДОВОЉНИ

Мештани Тараша неколико месеци борили су се са великим проблемом, обуставом рада скеле на Тиси, што им је отежавало ратарске послове. Њихов проблем је коначно решен тако што је у функцији брод тегљач.

 Моторни тегљач “Штрбац“ који је запловио пут Тараша, где ће се користити за покретање скеле на Тиси, пристигао је у то село. Овим се решава велики проблем тамошњих пољопривредника, који је настао услед почетка примене законске уредбе којом се на међудржавним речним токовима забрањује употреба скела вучених сајлом. 

Град Зрењанин, на захтев мештана Тараша, у најкраћем року дошао до најбољег решења за функционисање скеле, која ће наставити да ради као и до сада, што је потврдио и заменик градоначелника Саша Сантовац који је, заједно са мештанима села, дочекао долазак моторног тегљача.

– Као што смо и обећали, када смо се нашли на овом месту пре два месеца, да ћемо омогућити да наши мештани Тараша пређу с једне стране обале на другу, као би могли несметано да се баве ратарством, ми то данас и испуњавамо. Град Зрењанин зна колико је житељима Тараша ова скела важна за живот и никако нисмо могли да допустимо да престане с радом. Зато смо и постигли договор с бродоградилиштем “Бегеј 2” да нам изнајме тегљач, који ће вући скелу док не нађемо друго, савременије решење – рекао је заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.

Годишње из буџета града издвајаће се око 2,5 милиона динара за функционисање скеле. 

 Како каже Сантовац, циљ је да се мештанима Тараша, омогући одговарајуће решење, примерено времену и потребама. У наредних пар дана, скела ће бити у функцији, уз поштовање свих законских прописа о пловидби и управљању пловилима, каже Сантовац.

 Драгана Жебарац, пољопривредни произвођач из Тараша, са својом породицом обрађује 200 хектара земље која се налази другој страни обале, истиче да ће им моторни тегљач бити од великог значаја за даље функционисање.

– До сада смо морали преко Жабаљског моста да идемо, где су се правиле гужве у саобраћају, осим што смо имали додатне трошкове за нафту, није било ни безбедно. Ово сада је најбоље  решење – рекла је Драгана.

Снага тегљача је 1000 тона носивости и моћи ће да опслужује скелу на Тиси без проблема. Скела је у функцији још од 1887. године, што само потврђује њен значај.

Извор: Град Зрењанин